Agresory někdy nezastaví je ani těhotenství jejich partnerek

V loňském roce moravskoslezští policisté vykázali 127 osob, což je nejvyšší číslo za posledních pět let. Nejvíce útočníků (40) muselo svá obydlí opustit v Ostravě, na Frýdecko-Místecku (35) a Karvinsku (19), nejméně pak na Bruntálsku (12).

„Konstatujeme trend zvyšující se agresivity,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná s tím, že některé násilníky nezastaví ani těhotenství jejich partnerek.

Mnohé oběti psychické i fyzické týrání dlouho snášejí. Na policii se obrátí až ve chvíli, kdy jde jim nebo jejich dětem o život. „Zranění si často nenechají ošetřit. Na viditelných částech těla je zakrývají make- -upem, užívají slunečních brýlí či kryjí předmětná místa oblečením,“ dodala Pokorná.

Policisté v loňském roce zaznamenali několik otřesných případů.

Vinný sklep U Mostu v Ostravě. Na snímku z března 2019  Zuzana Maľarová která čepuje víno.
Místní vinaři z novely zákona radost nemají, inspekce je z ní nadšena

Jeden z nich se odehrál v Ostravě. Devětadvacetiletý muž dlouhé měsíce krutě týral svou družku. Dokonce ji napadl v době, kdy čekali dítě. Ženě vyhrožoval, že „jí potomka vykope z břicha.“ Bil ji pěstí do břicha a skákal po ní. Když se dítě narodilo, vyhrožoval, že s potomkem hodí o zeď.

Soud mu vyměřil pět let žaláře. Muž byl již přitom za podobné násilnosti odsouzen, konkrétně za týrání své dřívější partnerky. I té vyhrožoval vykopnutím dítěte z břicha. Terorizoval ji šest let, přesto se k němu stále vracela. Na policii se obrátila až ve chvíli, kdy se bála o život. Soud mu tehdy vyměřil dva a půl roku vězení.

Po propuštění z vězení se seznámil s novou obětí, která o jeho dřívějším odsouzení dobře věděla. Věřila však, že jí se něco podobného nestane…

Ilustrační fotografie.
Falešní vojáci a lodníci vylákali z naivních žen podvodem peníze
Nehoda s vyproštěním v Kyjovicích.
Začátek víkendu ve znamení nehod, jeden člověk nepřežil