K deseti rokům vězení byl ve čtvrtek odsouzen osmadvacetiletý Antonín Mikulka z Bruntálu. Podle trestního senátu v červnu předloňského roku přizabil muže, kterého načapal nahého v posteli se svou přítelkyní. V návalu vzteku popadl dřevěnou nohu od stolu a spícího vetřelce několikrát prudce udeřil do hlavy. Nevítaného návštěvníka vzápětí chytil za ruku a odtáhl jej ke dveřím. Poté ho vystrčil na chodbu tak razantně, až dotyčný spadl ze schodů. Sok utrpěl těžká zranění. Krvácel do mozku a měl řadu zlomenin. Přežil jen shodou šťastných okolností.

Mikulka byl původně obžalován z pokusu o vraždu. Hrozilo mu patnáct až dvacet let vězení. Podle soudu ale neměl v úmyslu svého protivníka zabít. Zřejmě ani netušil, jak vážná poranění mu způsobil.

Soud nakonec dospěl k závěru, že šlo „jen" o těžké ublížení na zdraví se sazbou od pěti do dvanácti let. Senát nakonec Mikulkovi vyměřil deset let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Svou roli v uložení poměrně vysokého trestu sehrálo to, že Mikulka zhruba měsíc před událostí opustil brány žaláře, kde si odpykal dvouletý trest za výtržnictví a pokus o těžké ublížení na zdraví.

Mikulka před soudem vinu odmítl. Osudného dne se známými navštívil několik diskoték. Zhruba dvě hodiny po půlnoci se vrátil domů ke své přítelkyni. Našel ji v posteli s jiným mužem, kterého znal od vidění. „Po vstupu do bytu jsem je uviděl, jak leží v posteli a spí. Šel jsem k nim a odhrnul peřinu. Ona byla od pasu dolů svlečená, on byl úplně nahý, možná měl jen ponožky, to opravdu nevím," vypověděl Mikulka. Dotyčnému podle svých slov dal jen dvě nebo tři facky a nahého jej vyhodil na chodbu. Pak se vrátil pro jeho věci, které dal za dveře. Po několika minutách uslyšel, jak někdo padá ze schodů. Když vyšel ven, zahlédl na zemi ležícího soka. Vzápětí ho polil vodou natočenou do kbelíku, aby se probral. Že dotyčný utrpěl vážné zranění a skončil v nemocnici, se dozvěděl až později. Podle něj se zřejmě poranil, když sám spadl ze schodů. Tuto verzi ale vyloučily znalecké posudky.

Rozsudek zatím není pravomocný. Mikulka i státní zástupkyně si nechali lhůtu na rozmyšlenou.