Na osm let poslal do vězení seniora (82 let) z Krnova. Muž letos v dubnu za stavu nouze připravil o život svou manželku Menku (78 let). Kuchyňským nožem jí zasadil nejméně sedmdesát ran nožem. O intenzitě útoku svědčí nejen počet bodnutí, ale také skutečnost, že došlo k oddělení hlavy od trupu. Významnou roli sehrál zdravotní stav obou aktérů. Žena měla problémy s mobilitou, u něj se začínala projevovat demence.

Válka

Manželé pocházeli z Balkánu. Z dostupných informací, které zazněly u soudu, vyplývá, že byli do České republiky transportováni jako děti koncem čtyřicátých let minulého století z Řecka zmítaného občanskou válkou. Muž se svými sourozenci u nás vyrůstal v dětském domově. Později se oženil s Menkou, jež měla pocházet ze stejné vesnice. Společně poté žili v Krnově, kde se rodina těšila vážnosti.

Únik plynu v Ostravě-Zábřehu.
Únik plynu v Ostravě-Zábřehu! Hasiči evakuovali lidi z bytového domu

Pak nastal osudný 20. duben letošního roku. Psychiku muže mohla ovlivnit také izolace během nouzového stavu vyhlášeného kvůli koronavirové pandemii. Člověk zvyklý na společnost a různou činnost musel zůstat doma. Docházelo k hádkám, obviňováním, vše poté vyvrcholilo nepochopitelným útokem.

Psychika

„Před činem byl vystaven zvýšené zátěži, a to jak fyzické, tak i psychické. Ve svém věku měl řadu zdravotních potíží, současně se staral o nemocnou manželku. Bohužel mu často vyčítala různé věci, třeba jej zcela bezdůvodně obviňovala z nevěry. Inkriminovaného dne celá situace vyústila v jeho stresovou reakci, v agresivní afekt, v němž napadl svou manželku. Ten útok spočíval v úderech pěstí do obličeje a v použití nože. Na těle poškozené se podařilo diferencovat více než sedmdesát ran v oblasti obličeje a trupu,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský a dodal: „Ten útok v podstatě vyústil v celkové oddělení hlavy od trupu.“

Muž po činu zaklepal na dveře sousedního bytu, kde bydlel syn s rodinou. Příbuzným řekl, co se stalo. Vzápětí dorazila policie. Senior si na samotný čin pamatuje pouze útržkovitě.

Dohoda

Hrozilo mu patnáct až dvacet let vězení. K činu se přiznal a společně s obhájcem požádal státního zástupce o uzavření dohody o vině a trestu. Žalobce souhlasil. S ohledem na mimořádnost celého případu nakonec soudu předložili společný návrh na uložení osmiletého trestu, což je výrazně pod spodní hranicí trestní sazby. Senát s tím souhlasil. Verdikt tak na místě nabyl právní moci.

Muž se po nastoupení do vězení stane zřejmě nejstarším člověkem, který si u nás odpykává trest za vraždu. Úplně nejstarší ale nebude. „Nejstaršímu odsouzenému je 83 let, ve výkonu trestu je za znásilnění, šíření pornografie a ohrožování výchovy dítěte,“ uvedla Petra Kučerová, tisková mluvčí Vězeňské služby České republiky.