Série otrav metylalkoholem nekončí. V Havířově zemřel v pondělí muž, který byl v nemocnici hospitalizován od začátku září. Také v dalších nemocnicích jsou hospitalizováni pacienti, kteří jsou ve velmi vážném stavu po požití jedovatého alkoholu. Naštěstí v okrese Bruntál není v nemocnicích žádný pacient v souvislost s otravou závadným alkoholem.

Jediným případem, který s metanolovou aférou souvisí, je případ úmrtí řidiče z Havířova na ulici Maxima Gorkého v Krnově. Tento muž závadný alkohol získal a konzumoval předchozí den v Havířově, v blízkosti svého bydliště.

Nemocnice bez pacientů

Krnovská, bruntálská, ani rýmařovská nemocnice nemají v tuto chvíli žádný případ otravy. „Takový případ zatím naštěstí nemáme. Pokud by k něčemu takovému došlo, jsme připraveni pomoci. Pacient by byl přijat na urgentním příjmu a podle jeho aktuálního zdravotního stavu by se řešilo umístění na některém z oddělení. Nemocnice má obecně krizové plány pro všechny mimořádné události," řekla mluvčí krnovské nemocnice Eva Kijonková.

Podobnou situaci potvrdila také mluvčí bruntálské nemocnice Hanka Szotkowská: „Mohu obyvatele uklidnit. V Podhorské nemocnici v Rýmařově ani v Bruntále jsme nepřijali žádného pacienta s podezřením na otravu způsobenou závadným alkoholem."

Krnovská nemocnice před nedávnem prokázala, že je připravena na nejrůznější otravy. „V minulosti jsme si dokázali poradit i s velmi vážnými otravami. Například se jednalo o otravy hadím jedem. Přestože uštknutí často končí smrtí, nám se pacienty podařilo zachránit. Pokud lidé mají pocit, že s nimi není něco v pořádku a předtím požili alkohol, mohou se na naši nemocnici obrátit s důvěrou," uvedla Eva Kijonková.

Policie: desítky kontrol denně

Od vyhlášení mimořádných opatření v souvislosti se zákazem nalévání a prodeje lihovin o obsahu alkoholu od dvaceti procent objemových, včetně tuzemáku a konzumního lihu, dohlíží na dodržování zákona Městská policie Krnov ve spolupráci s Policií ČR. „Policie provádí pravidelné kontroly krnovských provozoven. Například v pondělí 17. září zkontrolovali strážníci devadesát zařízení, ve středu 19. září to bylo jednadvacet provozoven. Kontroly budou pokračovat do odvolání mimořádného opatření," uvedla tisková mluvčí městského úřadu v Krnově Dita Círová.

„V souvislosti se sérií úmrtí na otravu závadným alkoholem neřešíme žádný případ z okresu Bruntál. Nebylo zde provedeno ani žádné zadržení možných pachatelů. V okrese Bruntál se udál pouze jeden případ vztahující se k této kauze. Jednalo se o řidiče pekařského vozu z Havířova," popsala situaci mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Šestapadesátiletého řidiče pekařského vozu z Havířova našli v pondělí 10. září ráno téměř mrtvého v autě, které stálo nedaleko krnovské nemocnice. Řidič ještě dokázal s dodávkou zastavit u křižovatky ulic Maxima Gorkého a Puškinova. Brzy ale zdravotním komplikacím podlehl. O dva dny později vedoucí odboru obecné kriminality Policie ČR MSK Luboš Valerián potvrdil, že řidič skutečně zemřel na otravu metylalkoholem.

Anna Dohnalová