Ani to, že je kolo ve sklepě zamknuto, nepomůže. „V červnu jsme asi během dvou týdnů v Krnově přijali šest oznámení o vloupáních do sklepů a koláren," uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

To, že se těchto případů objevuje více, může souviset i s počasím. Lidé nechávají otevřené dveře do domů, když větrají. Zejména v panelácích, kde je větší pohyb různých osob, obyvatelé ani nestačí sledovat kdo a kdy přišel nebo zda jsou dveře stále zavřené.

Ke krádežím kol došlo například na Sídlišti pod Cvilínem nebo v bytovém domě v ulici Vodní. „Oznámení o odcizení dvou jízdních kol jsme přijali ze Sídliště pod Cvilínem, kde neznámý pachatel vnikl do kolárny panelového domu. Způsobená škoda je kolem čtyř tisíc korun," popsala jeden z případů policejní mluvčí.

Ze Sídliště pod Cvilínem bylo hlášeno ještě další vloupání, při kterém pachatel ve sklepě poškodil dveře kóje a kolárny, které prohledal. Tentokrát sice nic nenašel, ale i tak způsobil škodu poškozením dveří za 1 300 korun.

Ve stejnou dobu vnikl zloděj do sklepní kóje v bytovém domě ve Vodní ulici a ukradl zde dětské a pánské trekingové jízdní kolo za víc než 12 tisíc korun.

V ČINŽÁKU I V PANELÁKU POMÁHAJÍ KAMERY

Policisté radí vlastníkům bytových jednotek v panelových a činžovních domech, ale i všem ostatním, aby si své prostory zabezpečovali. Je také na zvážení možnost instalace kamerového systému do společných prostor domu.

„Také doporučujeme, aby si lidé zabezpečovali sklepní prostory a byli obezřetní při pouštění cizích osob do panelových domů. Výhodou je, když jsou obyvatelé všímaví a opatrní," dodala Pavla Jiroušková Jako vhodná prevence a pomoc v případě ukradení kola se osvědčilo také forenzní značení jízdních kol.

Pochvaluje si ho například Krnovanka, jejíž kolo skončilo na služebně policie jako kradené. Policisté požádali strážníky, aby kód, kterým je kolo označeno, přečetli speciálním přístrojem, a v databázi našli jeho majitelku, jíž kolo ještě ten den předali. A tak ve stejné době, kdy jiní cyklisté o svá kola přišli, to její jí bylo vráceno.

Forenzní značení kol v Krnově pokračuje i během prázdnin a je pro místní občany zdarma. Strážníci budou značit kola 17., 25. a 27. července, v srpnu pak 2., 3., 26. a 28.

„Zájemci si musejí předem rezervovat termín na dispečinku Městské policie Krnov, Žižkova 20, tel. 554 617 777," upřesnil velitel Městské policie Krnov Pavel Moravec.

Forenzní značení probíhá tak, že se kolo označí syntetickou DNA a registruje do celorepublikové databáze. Kola jsou opatřena nálepkou „Městská policie Krnov chráněno DNA".

„Takto označená jízdní kola, ale také koloběžky nebo invalidní vozíky, odrazují pachatele krádeží. Pokud i přesto k odcizení dojde, identifikace kradeného kola je snadnější, stejně tak jako pátrání po něm," uzavřela mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Podmínky značení DNAZaregistrovaní zájemci se dostaví ve stanoveném termínu. Pro vlastní evidenci musí mít s sebou:
* čisté a suché jízdní kolo (na znečištěná a vlhká kola nelze roztok aplikovat),
* občanský průkaz,
* doklad o nabytí kola (pokud nemá, bude sepsáno čestné prohlášení)

Gabriela Mathiasová