Ztráta veškerých úspor i lidské důvěry. Tak by se daly označit případy, kterým se poslední dobou věnuje policie v Moravskoslezském kraji. Jedná se o podvody na internetu, nejčastěji na sociálních sítích, kdy oběťmi jsou důvěřivé ženy i muži, kteří hledají spřízněnou duši. Případ obvykle končí vymámením určité peněžní částky.

Znaky internetového agresora bývají většinou stejné, nebo aspoň podobné. „Tito lidé nejčastěji komunikují lámanou češtinou, nebo pak anglicky. Častá strategie je vytvoření identity amerického vojáka nebo vojákyně na zahraniční misi, přičemž tento člověk zoufale potřebuje peněžní obnos pro jeho další fungování.

Ilustrační fotografie.
Zvýšit hranici mezi přestupkem a trestným činem? Města jsou většinou proti

„Zajímavostí“ je pak také zasílání milionů amerických dolarů v balíčku do České republiky,“ zmínila shodující se znaky v těchto případech krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská. Tato takzvaná „no name“ komunikace s falešnými profily nejčastěji probíhá prostřednictvím facebooku nebo mailu a snaží se o navázání „důvěrného“ vztahu. Za poslední dobu se nejčastěji objevují právě kauzy falešných vojáků, které se řeší v průběhu stále.

„Oběti těchto činů se často stydí s problémem vyjít na veřejnost, protože třeba přijdou o celoživotní úspory. I když se stane, že důchodce pošle dvacet tisíc, je to v jeho případě vysoká částka,“ potvrdila Štětínská a dodala, že případy internetových podvodů se mohou zdát zaměřené na důvěřivé ženy, ale překvapivě jsou genderově vyvážené.

Havířovská soutěž Útěk v řetězech.
Útěk v řetězech nabídne nejen adrenalin. Na náměstí se představí zajímavé kapely

„Hraní na city a navození této atmosféry působí jak na ženy, tak na muže. Tento průřez je různorodý jak věkově, tak i co se týče pohlaví,“ doplnila Soňa Štětínská.

Kauzy internetových podvodů jsou kvalifikovány jako podvod a kriminalita páchaná přes sociální sítě a internet. Uplatňuje se zde standardní postup, kdy se touto trestnou činností zabývají příslušní specialisté, navzdory tomu, že je velice těžké nalézt na internetu koncového uživatele. Sankce pak záleží na výši dané škody. „Jsou zde několikaleté tresty dle výše prokázané škody. Vše je v zákoníku,“ potvrdila policejní mluvčí.

Záleží na schopnostech agresora

Skutečnost, že oběti jsou napříč pohlavím i věkovým rozpětím, není závislá na ničem jiném, než na psychologických schopnostech pachatele tohoto trestného činu. „Četnost této kriminality je z určitého hlediska způsobena neznalostí internetového světa, člověk zkrátka netuší, co všechno se může stát,“ tvrdí Vratislav Dvořák z Katedry kriminální policie Karlovy univerzity, který se zabývá hospodářskou kriminalitou.

Měření nitroočního tlaku - Ilustrační foto.
Lékaři varují: Stále více lidem hrozí zelený zákal!

„Až tak příliš nezáleží na oběti, jako na schopnostech pachatele a podvodníka. Řekl bych, že podvodník na to musí mít takzvaně řečeno talent, když tu oběť přesvědčí. V Německu zpracovávali v rámci výzkumu skupinu lidí, kteří takto naletěli. Výsledkem bylo, že u oběti nezáleží na vzdělání, pohlaví, ani věku. Samozřejmé je, že roli hraje informovanost, v opačném případě pak osobní touhy, podobně jako u sňatkových podvodů, kdy je oběť přesvědčena jen proto, že se touží například vdát,“ doplnil Dvořák.