„Jedna z posledních výzev zákonná povinnost registrace u ÚOOÚ," hlásá email, který přišel do schránky Luďka Pavézky z Karlovic. V emailu neznámý pisatel tvrdí, že dle zákona o ochraně osobních údajů vznikla povinnost registrace u již zmíněného ÚOOÚ, což je Úřad pro ochranu osobních údajů.

„Tato registrace je povinná pro všechny subjekty, které uchovávají osobní údaje," varuje mail.

Pokuta? Deset milionů!

Dále se v mailu píše, že vzhledem k rostoucímu počtu namátkových kontrol ze strany ÚOOÚ je nutné se povinně registrovat, jinak hrozí pokuta až do výše deseti milionů korun. Mail hned nabízí řešení: pokud si Luděk Pavézka neví rady a chce se vyhnout zbytečným byrokratickým tahanicím, stačí prý zaplatit jednorázový poplatek ve výši 1990 korun.

Za tuto částku mu mail nabízí údajnou registraci u Úřadu pro ochranu osobních údajů.

„Postačí nám pouze sdělit Vaše IČO a informace o kontaktní osobě (jméno, adresa, telefon, email) o všechno ostatní se postaráme. S pozdravem tým akční nabídky," píše se závěrem v mailu, který zahrnuje i odkaz na stránky na internetu. Takové odkazy je ale lepší neotvírat. Může jít totiž o stránky podvodné.

Na odpověď čeká třicet dnů

Luděk Pavézka si není vědom, že by měl někomu něco platit za jakousi pro něj podivnou registraci. „Je to hacker, podvodná firma nebo zase nějaký zločinec? Přijde mi to jako lumpárna nebo zločin," domníval se umělec Pavézka.

Neváhal, hned oslovil přímo Úřad pro ochranu osobních údajů, aby mu sdělil, zda jde o opodstatněnou výzvu nebo o podvod. Od úřadu se ale zatím nedozvěděl nic víc.

„Úřad pro ochranu osobních údajů se mi neozval. Pouze potvrdil přijetí mého mailu a napsal, že na odpověď má třicet dní," kroutil hlavou umělec. Bruntálský a Krnovský Deník oslovil v této souvislosti policisty, aby poradili, co si má s výzvou k zaplacení poplatku ve výši 1990 korun Luděk Pavézka počít.

„Může jít o nevyžádaný e-mail," uvedla bruntálská policejní mluvčí Pavla Jiroušková. Radila, že pokud někdo takový nezvyklý mail s výzvou k platbě obdrží, především by neměl otevírat jeho přílohy, ani neklikat na podezřelé odkazy.

„Každopádně radíme, aby lidé kontaktovali přímo vyzývající organizaci. Telefonní čísla si mohou najít na internetu. Rozhodně by oslovení neměli posílat žádné osobní údaje přes internet," zdůraznila mluvčí Jiroušková.

Co dělat v podobných případech:

>> Neotvírejte přílohy nevyžádaných a podezřelých mailů

>> Nakládejte obezřetně se svými osobními údaji, neposílejte je bezdůvodně neznámým firmám.

>> Pokud dostanete výzvu k zaplacení, nejprve si ověřte oprávněnost takového požadavku a ověřte si údaje o takové firmě.

>> Ověřte si i aktuální číslo účtu bankovního spojení, kam máte zaslat peníze. Řada podvodníků se vydává za skutečnou organizaci, ale peníze chce poslat na jiný účet.