Pórek zimní se začíná sklízet v říjnu. Pokud ho před příchodem mrazů ochráníte nastýlkou z listí, případně přihrnutím zeminy, může se podle potřeby průběžně sklízet celou zimu až do jara. Pokud se vám nechce pórek vyhrabávat ze sněhu, můžete tuto zeleninu na podzim vyrýt a přesadit do nevytápěného skleníku.

Zimní pórek si získal pověst dietní zeleniny bohaté na vitaminy, vlákninu i minerální látky. Milovníci salátů z vlastní čerstvé zeleniny jsou ochotni si za módní ozimé odrůdy pórku připlatit. Díky nim jsou teď zahrádky atraktivní pro zloděje celoročně.

Přistižení zloději

Z přečinu krádeže a porušování domovní svobody byli v závěru uplynulého roku v Krnově obviněni muž ve věku 45 let a žena, které je 53 let. Policie ČR jim klade za vinu, že v krnovské zahrádkářské kolonii zdevastovali záhon, ze kterého vyškubali 32 kusů zimního pórku.

„Obviněný měl přelézt oplocení zahrady, zeleninu vytrhat ze země a pak ji podat obviněné, která stála za plotem. Obvinění se k činu doznali. Zeleninu měli použít pro vlastní potřebu. Škoda způsobená na zimním pórku činí 700 korun. Obviněná žena se protiprávního jednání měla dopustit i přes skutečnost, že byla nedávno odsouzena za trestný čin krádeže,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková s tím, že za vniknutí na cizí zahrádku a zdevastování záhonu zimního pórku oběma hrozí trest odnětí svobody až do výše tří let.

Záchrana fenky plemena husky se jménem Maggie z koryta řeky Opavice, protékající středem Města Albrechtice.
Hasiči zachránili nevidomou fenku huskyho Maggie z řeky Opavice