Deset let stráví za mřížemi čtyřicetiletý Marek K., který má na svědomí řadu podvodů a také násilností vůči starším lidem. Trest v těchto dnech vynesl Krajský soud v Ostravě, který muže mimo jiné uznal vinným z loupeže. Verdikt není pravomocný. Obžalovaný se vyhlášení rozsudku nezúčastnil. V současné době pobývá ve vězení na Slovensku, kam se dostal za obdobné zločiny.

Marek K. společně s komplicem, který byl již dříve odsouzen k sedmi a půl roku žaláře, sliboval lidem z Moravskoslezského kraje peníze za umístění reklamních poutačů na jejich ploty. Muži se činili v letech 2015 a 2016. Vystupovali jako zástupci obchodního domu. Aby vzbudili důvěru, někdy sepsali smlouvu. Poté použili klasickou fintu s rozměňováním peněz. Seniory, kteří jim vyhověli, zcela zmátli.

Podle žaloby Marek K. podvedl jedenáct lidí, dva z nich napadl. Jednou z obětí byl pětaosmdesátiletý senior z Novojičínska. Utrpěl těžká zranění. Obžalovaný s kumpánem věděli, že má doma peníze. Několik dnů před činem ho jeden z dvojice navštívil a nabídl mu umístění billboardu na jeho plot. Za to mu slíbil peníze, a dokonce v jeho domě sepsal i smlouvu. Při návštěvě zjistil, kde má peníze.

Později se útočníci vrátili. Oslovili seniora s tím, že potřebují nářadí na opravu auta. Důchodce však pojal podezření, že něco není v pořádku, a snažil se dveře zavřít. Proti silnějšímu protivníkovi, kterému přispěchal na pomoc i druhý lupič, však neměl šanci.

Během přetlačování upadl na zem a udeřil se do hlavy. Následně dostal ránu pěstí do hlavy. Utrpěl vážná poranění. Lupiči dům prohledali. Našli sedmatřicet tisíc korun.