Nebyl to první útok valašskomeziříčské společnosti FOCUS – METAL na firmu VaK Bruntál, dodávající vodu odběratelům do více než třicítky měst a obcí. Valaši nejprve chtěli vodohospodáře podvodně ochudit o dvaašedesát milionů korun, ale to se nepodařilo. Většina osob, pohybujících se okolo FOCUS – METAL již sedí za mřížemi, přesto se ještě snažili získat od VaK Bruntál dalších více než dvacet čtyři milionů korun.

Hrozbu platby se podařilo bruntálským vodařům odvrátit, což by mělo znamenat definitivní ukončení útočných snad ziskuchtivých Valachů.

K úctyhodné sumě se chtěli dostat spřízněnci FOCUS – METAL prostřednictvím znaleckého posudku, vypracovaného pražským odhadcem a soudním znalcem Pavel H., který v pondělí 8. září zasednul v lavici obžalovaných bruntálského soudu. Svým posudkem se měl dopustit znalec zvlášť závažného zločinu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, jak uvedl v žalobě státní zástupce Miroslav Kotrla.

Opět šlo o nemovitosti

Tak jako v prvním případě, kdy požadoval FOCUS – METAL po firmě VaK Bruntál více než šedesát milionů, i v případě druhém se všechno točí okolo pozemků pod Uhlířským vrchem v Bruntále. Stojí tam vodojem VaK Bruntál na pozemcích FOCUS – METAL, který je získal v dražbě za tři čtvrtě milionu korun. Milionové částky měly být podle Valachů ušlým ziskem za provozování vodojemu na jejich pozemcích.

Stanovení hodnoty nájmu se chopil na výzvu FOCUS – METAL obžalovaný Pavel H., jenž je od roku 1992 auditorem a od roku 2003 též soudním znalcem v oblasti oceňování podniků. V posudku z roku 2012 stanovil nájemné pozemků o výměře 2 583 a 458 metrů čtverečních na rok na více, než tři miliony korun. A protože mělo jít o nájemné od roku 2005 do roku 2011, částka se vyšplhala na jen těžko uvěřitelných více než dvacet čtyři milionů.

Pochybil znalec?

To znamená, že znalec vyčíslil výši nájmu na 1 050 korun za metr a na rok. „Tyto pozemky vědomě charakterizoval jako výrobní plochy, ač nejsou výrobní plochou. Nerespektoval ani to, že pozemky od roku 2008 nebyly využívány k žádnému účelu," uvedl v žalobě státní zástupce Kotrla. Posudek tak vedl podle žalobce k neúměrné a skutečnosti neodpovídající výši nájmu.

Ve znaleckém pozemku obžalovaný Pavel H. použil snímek sousední stavby a pozemku, které jsou zcela v majetku VaK Bruntál. V případu svědčili ředitel společnosti VaK Bruntál a její předseda představenstva. „Ani jsme nevěděli, že je takový znalecký posudek zpracováván. A vodojem na zmíněných pozemcích nevyužíváme, jeho kapacita je nadbytečná, spotřeba vody klesla v posledních letech třikrát," vypověděl ředitel Jaroslav Jouza.

VaK Bruntál navíc od loňska usiluje o demoliční výměr nepoužívaného vodojemu. Opět však zasáhl FOCUS – METAL, který řízení o demolici napadl a obvinil z podjatosti pracovníky bruntálské radnice, i krajského úřadu. „Vodojem není součástí výrobního procesu vody, ani nemůže být. Slouží pouze ke skladování vody," vysvětlil u soudu předseda představenstva Štěpán Kovář.

Znalec se obhajoval

Soud byl nucen nakonec soudní jednání odročit na druhou polovinu října. Především kvůli jednomu z lidí, kteří se pohybovali kolem podvodné společnosti FOCUS – METAL, který jen pár dnů před zahájením soudu skončil ve vězení. Nemohl tedy přijít svědčit. Obžalovaný Pavel H. je přesvědčen o své nevině. „Necítím se v ničem vinen. Je to pro mě šok. Celý svůj život, jsem se snažil svou práci dělat poctivě," prohlásil dosud nikdy netrestaný muž.

Oponentní posudek, vypracovaný na žádost VaK Bruntál, však hovoří v jeho neprospěch. Nájemné je v tomto posudku stanoveno částkou zhruba stokrát nižší, než kterou Pavel H. uváděl ve vlastním posudku. „V katastru nemovitostí je veden tento vodojem jako plocha výrobního charakteru. To, že jej VaK Bruntál nevyužívá, není můj problém," stál si za svým Pavel H. Zda VaK Bruntál skutečně vodojem využívá, podle svých slov nezkoumal.

„Podle mého názoru to není podstatné," dodal. Trestní zákoník hovoří jasnými slovy: Kdo jako znalec podá nepravdivý, hrubě zkreslený nebo neúplný znalecký posudek, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti. Odnětím svobody na dvě léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem značnou škodu.