Pálení cigaretou, kopání do hlavy, škrcení, domácí vězení, bití, kousání, lámání prstů a urážky pod vlivem alkoholu a marihuany, to bylo v domácnosti obžalovaného naprostou všedností.

Týrání vyvrcholilo v dubnu. Tehdy se Sprostákova partnerka koupala. Sprosták ji násilně vytáhl z vany, strhl na podlahu, škrtil před zrcadlem a přitom říkal, aby se dívala, jak bude umírat. „Tato situace zaváněla pokusem těžkého ublížení na zdraví,“ zdůraznila v závěrečné řeči státní zástupkyně Michaela Herzová.

Sprostákova záliba v pití alkoholu a drogách v kombinaci s jeho žárliveckou povahou byly pro ženu doslova smrtícím koktejlem. A nejen pro ni, spory značně poznamenaly i její malou dcerku, která se dodnes bojí mužů. Bývala u toho, když Sprosták brutálně bil její mámu.

Hrál si na neviňátko

Za zločin týrání osoby žijící ve společném obydlí potrestal Tomáše Sprostáka senát vedený soudcem Lumír Čablíkem tříletým trestem ve věznici s dozorem.

„Šlo o dlouhodobé týrání, jak jinak to nazvat,“ řekl po vyhlášení rozsudku soudce Čablík. Odsouzený Sprosták po celou dobu opakovaných hlavních líčení jakékoliv násilí popíral. Přiznal, že dal partnerce za dobu jejich společného soužití snad jen dvě facky. „Nikoho jsem netýral,“ vyjádřil se i v závěrečné řeči odsouzený tyran. I když se nepřiznal, a násilí popíral téměř v celém rozsahu, důkazy svědčily o něčem jiném. Přesto se s rozsudkem nesmířil, a na místě se proti němu odvolal.

Na vše chtěla zapomenout

Snad z lásky, snad ze strachu o sebe i o dítě se Sprostáka snažila ještě i u soudu bývalá družka bránit.

Přála si, aby bylo trestní řízení zrušeno. Ani ošetřit zranění si týraná žena nenechávala, aby na bývalého partnera neupozornila policisty. Jen se svěřovala své matce a kamarádkám.

Znalkyně, opavská psycholožka Helena Khulová konstatovala, že to souvisí s jen mírně temperamentní povahou ženy, která dokáže na negativní prožitky brzy zapomenout.

„Je nepochybné, a potvrdila to i znalkyně, že s odstupem času celou záležitost poškozená zlehčuje, jednání obžalovaného bagatelizuje,“ uvedla státní zástupkyně Herzová. Podotkla, že se u Sprostáka objevovaly žárlivecko majetnické projevu vůči jeho partnerce proto, že se až chorobně obával její nevěry. Násilím si nad partnerkou si udržoval moc.

Družka trpěla Sprotákovo bití, urážky a ponižování dlouhá léta. Tyranizovat ji začal už v době, kdy spolu chodili. Tehdy bylo děvčeti pouhých patnáct let. Brutalita se postupem času značně stupňovala. Nejprve bil partnerku Sprosták jednou za měsíc, poté jednou týdně, a nakonec co pár dnů. Ženě nezbylo, než utíkat s dítětem i na týden nebo na dva k sestře. Týrání si žena nechala líbit více než tři roky, pak si našla nového, spolehlivějšího partnera.