Týden s opilci začal strážníkům v Krnově hned v pondělí. S prosbou o pomoc se na ně obrátili pracovníci zdejšího úřadu práce. Na toaletě určené pro klienty se totiž ubytoval opilý bezdomovec, který odmítal místo, jež navíc potřísnil svými zvratky, opustit.

Že úřednice nevolali strážníky zbytečně, poznali po příjezdu i oni. Vyvést nezvaného klienta strážníkům zabralo dobrých deset minut.

V pátek zasahovali hned při dvou alkoholických extempore. „Ke dvěma opilým mužům, kteří se pohybovali na hřbitově, byli přivoláni strážníci v pátek dopoledne. Jednalo se o dva známé bezdomovce, které strážníci vyvedli mimo hřbitov a doporučili se jim se vzdálit,“ popsala zásah mluvčí radnice Dita Círová.

Když se však nemohli bezdomovci vyspat z opičky v klidu na hřbitově, ulehl jeden z nich přímo na chodníku v nedaleké ulici. A tak na místo museli strážníci vyrazit ještě jednou. Opilce postavili na nohy a ten konečně odvrávoral neznámo kam.

Tentýž den řešili ještě incident v místní herně Arkano. Agresivitu hostů asi opět podpořil vypitý alkohol. „Do herny nejprve vyrazili na základě telefonického oznámení, že zde došlo ke rvačce. Ukázalo se, že trojici mladíků obtěžoval muž, jehož ještě před příjezdem strážníků sami vyprovodili,“ vysvětlila Dita Círová.

Protože nikdo nebyl zraněn, strážníci z místa odjeli, aby se po hodině a půl vrátili. Dostali totiž hlášku, že zde někdo rozbíjí sklenice. Škodu měl na svědomí jeden z trojice mladíků. Hlídka ho na žádost personálu herny, který nepožadoval uhrazení škody, vyvedla ven a doporučila mu, aby se do herny již nevracel. Mladík kupodivu poslechl.

Pomohli seniorce i okradené ženě

Kromě opileckých konfliktů pomohli v pátek i dvěma ženám. Kolem třetí hodiny odpoledne jim telefonovala obyvatelka bytového domu na Albrechtické ulici, že slyší z vedlejšího bytu volání své sousedky o pomoc.

Seniorka upadla a bez pomoci nemohla vstát. Strážníci okamžitě přivolali k otevření bytu hasiče a rychlou záchrannou službu, jež šestaosmdesátiletou ženu převezla k ošetření do nemocnice. Pak ještě vyhledali dceru hospitalizované ženy, která se vzápětí dostavila na místo a byt zabezpečila.

Na ulici Petrovické v blízkosti mostu přes řeku Opavici oslovila přibližně ve stejném čase hlídku jednašedesátiletá žena. Strážníkovi vypověděla, že právě zastavila muže jedoucího na jízdním kole, které jí bylo před pár dny zcizeno. Šestačtyřicetiletý muž se sice dušoval, že kolo řádně koupil, přesto strážníci přivolali své republikové kolegy. Ti po prošetření případu vrátili kolo skutečné majitelce.