Zdeněk M. z Krnova se dostal letos v červnu před soud pojedenácté v řadě. Přestože je recidivistovi teprve sedmadvacet let, má na svém kontě výtržnictví, ublížení na zdraví, opakovanou loupež i vydírání. Z posledního výkonu trestu ho prezident Václav Klaus propustil 3. ledna. Prezidentovu důvěru kriminálník zklamal velmi brzy.

„Již po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody se obviněný dopouštěl protiprávního jednání. Byl vyšetřován pro odcizení alkoholu v hypermarketu a pro řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění," konstatovala v žalobě státní zástupkyně Michaela Herzová. To by zdaleka nebylo to nejhorší. Do vazební věznice putoval Zdeněk M. se želízky na rukou 21. března za zvlášť závažný zločin loupeže a zločin vydírání.

Do vazební věznice a následně před bruntálský okresní soud se dostal Zdeněk M. po incidentu z 12. března.

Za napadením byla marihuana

Podle bruntálské státní zástupkyně Herzové měl v Chařovské ulici v Krnově brutálně pěstmi napadnout tamního obyvatele.

Zdeněk M. chtěl, aby mu muž sehnal kuřivo, marihuanu. Když muž požadavek odmítl, byl bit jako žito. Utrpěl otřes mozku, přišel o zuby a měl zlomený nos, načež skončil u lékaře.

Těsně po bitce, když se napadený svíjel na zemi bolestí, připravil ho recidivista Zdeněk M. o mobilní telefon, který mu vytáhl z kapsy. Při odchodu z místa činu na napadeného ještě řval, že pokud něco nahlásí policii, opět mu ublíží. „Obviněný na svou obhajobu uvedl, že sice napadl poškozeného, ale nenapadl jej s úmyslem odcizit mu telefon," uvedla Herzová.

Sám ale telefon napadenému z kapsy vypadnout nemohl, jak prokázal pozdější vyšetřovací pokus.

Nikdy nic Zdeňkovi neslíbil

Obžalovaný tvrdil, že si od napadeného marihuanu objednal den před tím, než se do něj pustil pěstmi. Vykládal, že dal na kouření dvoutisícovou zálohu, a když si pro drogu přišel, muž mu odmítl dát jak marihuanu, tak peníze. Proto se rozčílil, a začal kolem sebe bít pěstmi. Dál tvrdil, že mu napadený po výprasku vydal mobil coby zástavu zcela dobrovolně. A že už od něj marihuanu kupoval opakovaně i dřív.

Napadený naopak vypověděl, že Zdeňka M. do dne napadení vůbec neznal. Nikdy se s ním nepotkal a nikdy mu neopatřoval žádnou marihuanu. Rom Zdeněk M. ho spíš překvapil, když se ptal se stokorunou v ruce po nějakém kuřivu. Když odmítl marihuanu sehnat, dostal pěstí nejprve na obočí a poté zezadu obloukem do nosu. A poté přišel i o mobil.

Poblíž incidentu se nalézal svědek loupeže a vydírání. Ten však tvrdil, že žádného incidentu svědkem nebyl. Nechtěl se podle svých slov do nerovné půtky míchat. „Měl strach z toho, že by mohl být rovněž napaden, neboť má celoživotně obecně strach z Romů, kteří jej v minulosti, zejména v mládí, opakovaně napadali," uvedla žalobkyně Herzová.

Zdeněk M. je od minulého týdne opět ve vězení. „Obžalovaného za zvlášť závažný zločin loupeže a zločin vydírání stihl trest ve výši šesti let ve věznici s ostrahou," řekla bruntálská soudkyně Vladimíra Kikerlová.