Speciální zásahová jednotkačtveřici zatkla v těchto dnech během akce s krycím názvem Agron. Policisté je překvapili kolem půlnoci ve chvíli, kdy na Opavsku vařili pervitin. „Akce byla blesková a obešla se bez jakýchkoliv komplikací,“ uvedla mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská. Přímo v objektu ochránci zákona zadrželi tři podezřelé, dalšího člena skupiny dopadli později.

Hlavou gangu byl zřejmě jednačtyřicetiletý muž z Ostravy, jenž drogu vyráběl z léků nakoupených v zahraničí. Medikamenty mu dodávala sedmadvacetiletá žena z Ostravy, která pro ně společně s dalšími narkomany jezdila do sousedních států. Další ze zadržených – čtyřiadvacetiletý mladík z Ostravy – zajišťoval distribuci drogy v moravskoslezské metropoli. Posledním z obviněných je čtyřiatřicetiletý muž z Opavska, u něhož se pervitin vařil. Jako nájemné inkasoval předem dohodnuté množství drogy.

Skupina měla desítky odběratelů


Všichni se budou zodpovídat z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Některým z nich hrozí až deset let vězení. Muži skončili ve vazbě, žena je vyšetřována na svobodě.

Výtečníci drogu vyráběli několik měsíců, nejprve na Frýdecko-Místecku, později i v Ostravě. Nakonec se v obavách z prozrazení přesunuli na Opavsko. Před spravedlností však neunikli.

„Kolik drogy vyrobili a prodali, není v této chvíli možné zjistit. Každopádně z vyšetřování vyplynulo, že měli klientelu v řádech desítek osob. V podstatě šlo o zavedenou klientelu,“ uvedla mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská s tím, že pervitin končil nejen na Ostravsku, ale také na Frýdecko-Místecku, Novojičínsku, Bruntálsku a Opavsku, kdejej členové skupiny na různých místech prodávali.

„Někteří obvinění s policisty spolupracují a k trestné činnosti se doznávají. Za peníze získané prodejem pervitinu si někdo kupoval různé věci, některý ze členů skupiny je však nutně potřeboval, aby uživil rodinu,“ dodala Štětínská.