Ve Velké Británii, Spojených státech amerických a čtrnácti zemích Evropské unie, kterými jsou Rakousko, Polsko, Německo, Dánsko, Belgie, Francie, Finsko, Nizozemsko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Norsko, Švédsko a Slovinsko, se více než tři stovky lidí pravděpodobně nakazily salmonelou z kuřecího masa pocházejícího od jednoho rakouského a sedmi polských výrobců.

V některých případech tito lidé snědli kuřecí kebab. Ke všem nákazám, kdy experti ve vzorcích masa zjistili bakterie podobné těm, které způsobily dané ohnisko, došlo v průběhu letošního roku. „Zatím ale nebyly nalezeny mikrobiologické důkazy o kontaminaci v daných zařízeních,“ upřesnili evropští inspektoři.

Důvodem šíření legionelly je i snaha lidí ušetřit za energie, kdy snižují teplotu vody v bojleru. A vytvářejí tak podmínky pro množení bakterií
Koho legionella ohrožuje: Hlavně chronicky nemocné muže. Podzim šíření nahrává

Mikrobiologové proto musí ještě provést další šetření. Vědci totiž očekávají, že se v daných i dalších zemích pravděpodobně objeví nové případy. V Česku zatím nákaza ze zmíněného ohniska zaznamenána nebyla. Experti už informovali zástupce firem, aby je nekupovali. Inspektoři z české Státní zemědělské a potravinářské inspekce maso kontrolují permanentně.

V uplynulých měsících takto kupříkladu zachytili salmonelu v chlazeném kuřecím mase chovaném a poraženém na Ukrajině a zpracovaném na Slovensku. „Inspektoři provozovateli nařídili neprodlené stažení předmětné šarže z tržní sítě,“ uvedl na webu inspekce referent mediální komunikace Marek Bartík. Odborníci zároveň upozornili lidi, aby zkontrolovali, zda maso dané šarže už nezakoupili. A pokud je mají doma, aby ho nekonzumovali.

Průjmové onemocnění

Podle údajů Státního zdravotního ústavu bylo v Česku letos v září zaznamenáno celkem 1025 případů salmonelózy, což je poměrně rozšířené průjmové onemocnění bakteriálního původu, které způsobují právě bakterie salmonela. Loni ve stejném měsíci jich bylo o 120 víc.

Od začátku roku do konce září se u nás objevilo 5610 případů salmonelózy, loni ve stejném období jich bylo o necelých pět desítek méně. Za celý loňský rok onemocnělo celkem 7679 lidí. Salmonelóza se v drtivé většině případů přenáší kontaminovaným jídlem. Nemusí to být jen z tepelně nedostatečně upraveného masa, ale třeba i z vajec.

Takto vypadá štenice.
Štěnice jsou i v ČR: Jak se ubránit, jaké alergie způsobují, jak poznat kousnutí

Vysokoškolská profesorka a specialistka v oboru potravinářství Jana Dostálová v loňském rozhovoru pro Deník upozornila, aby si lidé nejen v hotelových jídelnách dávali pozor třeba na to, jak je upraveno takzvané volské oko. „Kvůli přítomnosti salmonely bychom měli dávat pozor, aby žloutek a bílek byly ztuhlé. Pokud nejsou, doporučuji takto zpracované vejce nejíst,“ sdělila.

K přenosu mezi lidmi může dojít vzácně. A to především tehdy, když člověk při použití toalety nebo přípravě jídla nedodržuje hygienu.