"Ježíš, já jsem slyšela, že to tak může vypadat, ale že to je tak hrozný, to mě nenapadlo," komentuje soucitně. Oním „výtržníkem“ je Šimon Rataj, silný diabetik, který právě prodělává jeden ze svých záchvatů. Po událostech, jako byla ta na čerpací stanici, se rozhodl pořídit módní doplněk.

„Nosím náramek, na kterém mám uvedené, že jsem diabetik I. typu. Případů, kdy byl záchvat zaměněn za zfetování nebo opilost bylo už hodně a když se to stalo mně, neváhal jsem. Náhoda je blbec a já nechci skončit na policii nebo spíš ve špitále,“ vysvětluje Rataj.

Lupénkou neboli psoriázou trpí v Česku kolem 300 tisíc pacientů
Svědí, bolí, deformuje. Lupénku léčí jen zlomek pacientů, existuje přitom řešení

 A není sám. Chronicky nemocných, kteří se zbavují ostychu a nosí viditelné označení, upozorňující na jejich zdravotní stav, přibývá. Pomáhají tak okolí, které může projev nemoci lehce zaměnit za společensky nepřijatelné chování. A napovídají také záchranářům, kteří lépe zvolí postup ošetření.

Náramky pro hemofiliky

Proto se touto cestou vydal i Český svaz hemofiliků, který svým členům vydává náramky, průkazy a inicioval vydání metodického pokynu pro všechny záchranky v zemi. „Mám vlastní pozitivní zkušenost, kdy pro mě záchranka přijela, viděla náramek a průkaz a odvezla mě rovnou do hematologického centra, s už aplikovaným derivátem,“ popisuje předseda svazu Martin Bohůn.

Právě aplikace derivátu je u hemofiliků, kterým v případě sebemenšího zranění hrozí bezprostředně vykrvácení, často tím nejdůležitějším pro jejich záchranu. Důležité také bylo, že záchranáři s vědomím diagnózy převezli pacienta rovnou na specializované pracoviště.

Hemefoliků žije podle svazu v naší republice asi jeden tisíc. Od roku 2019, kdy svaz projekt identifikace spustil, o náramek zažádala čtvrtina z nich. Zájem nemocných s různými diagnózami potvrzuje i výrobce náramků.

Mořských ryb Češi sní třikrát méně, než je evropský průměr.
Rybí tuk jako lék. Čechům ve stravě chybí, krátí si tak život

"Zájem mají všechny věkové kategorie, lidé kteří aktivně sportují i ti, kteří spíše mají rádi pohodlí. Výhodou náramků je i to, že na ně vypíšete i kontaktní údaje na členy rodiny, alergie nebo jsou spárovatelné s online zdravotním profilem, který zdravotníkům usnadní náhled do vašich diagnóz, včetně informací třeba o očkování na covid," popisuje Tomáš Obr, zakladatel společnosti BodyID.

Značení si pochvalují i lidé, kteří se ocitli v pozici, kdy u nehody museli zasahovat jako první. "Já díky náramku zachránila jednoho pána, spadl z kola, byl zraněný. V příkopu, auta jezdila kolem a já s malým v autě zastavila. Pan byl zmatený, odřený. Měl Parkinsona a vše jsem zjistila právě díky takovému náramku," popisuje Barbora Šťastná.

Světový trend

Češi jsou zatím ohledně viditelných značení zdravotního stavu na začátku. V zahraničí se ale jedná už dlouhodobější trend. Například Mezinárodní diabetická federace ustanovila v roce 2006 jako mezinárodní znak diabetika modrý kruh. Ten se pro svojí jednoduchost stal i vděčným znakem pro tetování, které si na zápěstí (kde se nejčastěji měří tep) nechávají diabetici udělat.

Můžete se také setkat s lidmi, kteří si nechávají na zápěstí vytetovat znak, který připomíná označení radioaktivity. Takové tetování se mezinárodně nazývá Biohazard Tattoo a pořizující si ho nakažení HIV, aby upozornili své potencionální sexuální partnery.

Jedna ze stanic ústecké kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny
Zdravotnictví v potížích. Kvalifikovaných sester ubývá, hrozí odložení operací

Z Velké Británie se i k nám rozšířila zelená stužka s motivem slunečnic. Tu si dávají na krk lidé, kteří trpí například duševní chorobou, úzkostmi nebo nějakými fóbiemi. Jak ale nedávno upozornil server Manipulátoři.cz, její prodej nebyl vázaný na prokázání diagnózy. A stužku začali lidé zneužívat.

"Symbol se začal prodávat volně na internetu a tyto stužky si začali kupovat lidé, kteří odmítali nosit roušky. Osoby s autismem byli totiž i ve Velké Británii osvobozeni od povinnosti zakrývat si nos a ústa," dodává Jan Cemper, šéfredaktor webu.