Vyzkoušejte recept se shiitake a nudlemi:

Zdroj: Youtube

Účinky shiitake jsou potvrzené i mnohými vědeckými studiemi, které zkoumaly vliv této houby na lidský organismus a zdraví. Houbu shiitake si lze koupit v řadě obchodů, ale také pěstovat. Recepty na jídla z ní jsou skutečně různorodé – od polévek, přes rizoto až po chutné pesto. Oficiálně je shiitake léčivou dřevokaznou houbou. Pochází z východní Asie a řadí se mezi nejčastěji pěstované houby na světě. Shiitake má totiž velmi vysoký obsah vlákniny, vitaminů skupiny B (zejména kyseliny pantotenové), mědi, selenu, manganu a železa.

Ucpané tepny mohou vést k srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici.
Nečistíte si cévy? Riskujete zdravotní potíže. Pozor ale na podvodné přípravky

Kromě toho, že je důležitá pro řadu vegetariánských asijských pokrmů, je známá tím, že se hojně využívá v tradiční asijské medicíně a obsahuje řadu biologicky aktivních chemických látek. Některé z nich jsou prospěšné u léčby rakoviny a dalších onemocnění, můžeme se dozvědět na internetové odborné encyklopedii Britannica

Shiitake a historie

Když bychom pak zapátrali do historie, můžeme nalézt informaci, že shiitake se v Asii pěstuje už zhruba od roku 1000 našeho letopočtu.

„Není tam pouze pokrmem, ale léčivou houbou – o jejích účincích se můžeme dočíst už ve spisech z roku 199 našeho letopočtu. Shiitake přinesl kmen s názvem Kyusuyové japonskému císaři jako dar. Shiitake je také dobře popsána v čínských herbářích a je tam označována jako elixír života,“ popisuje na svém webu specialista tradiční čínské medicíny Milan Schirlo

Kde a jak shiitake roste 

Přestože v našich lesích houbu shiitake nenajdete, protože její přirozený výskyt se váže k vlhkému podnebí jihovýchodní Asie, můžete si koupit substrát a zkusit si ji vypěstovat třeba sami.

„Shiitake houba roste po skupinách na rozkládajících se kmenech listnatých stromů, zejména šii, kaštanu, dubu, javoru, ambroně, buku, topolu, habru či moruše," udává internetová encyklopedie Wikipedia


Nahrává se anketa ...

Shiitake - dobré v polévce i k masu

Jestliže se vám naskytne možnost koupit tuto houbu čerstvou, vybírejte její pevné, suché a masité kusy. Ukládejte je pak do chladničky zabalené v papírovém pytlíku, vydrží čerstvé zhruba týden. „Sušené houby je nutné před jejich použitím v kuchyni namočit," radí zájmový web Bylinky pro všechny

„A namočit alespoň na hodinu, ale ideálně přes noc a s kapkou sójovky,“ doplňuje známý web Kondice

Hřebíček obsahuje látky, které mají silné protizánětlivé, antioxidační a bolest tišící účinky
Malé koření lidé málo používají. Tiší bolest a působí proti zánětům i rakovině

Kondice rovněž radí, že k léčebným účelům se používají plodnice buď samostatně, nebo přidané do jídel a polévek. Pouhý odvar z nich totiž nemá příliš dobrou chuť. Sušené houby se pak mohou přidávat i do čajových směsí, ze shiitake lze připravit také klasickou tinkturu.

Z houby shiitake lze tak připravit opravdu leccos. Například pikantní asijskou polévku nebo také masové kuličky, kde lze shiitake kombinovat i s jinými houbami. Recepty naleznete na konci tohoto článku.

Houba, která udělala pokrok

Výzkumem houby shiitake a jejími pro zdraví příznivými efekty se zabývají i odborníci na českém poli vědy. Například Daniel Sýkorovský z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity pracuje na projektu, který se věnuje právě zkoumáním vyhlášené asijské houby.

„Na naší farmě v okolí obce Káraný usilovně pracujeme na dosažení plné energetické soběstačnosti, 100% využití dešťové vody a odpadních surovin. A do toho všeho tu pěstujeme tuto plnohodnotnou potravinu s vysokým obsahem vitamínů a účinných látek,“ nechal se slyšet Sýkorovský v rozhovoru pro fakultní web

Houba shiitake - jak chutná? A proč ji jíst?

Zdroj: Youtube

Příznivé účinky shiitake

Ve studii Terapeutické hodnoty a nutraceutické vlastnosti houby Shiitake kolektivu autorů z univerzit v Číně a Pákistánu se prokázalo, že houba obsahuje spoustu látek, které dopomáhají k lepšímu zdravotnímu stavu při různých typech léčby.

Meduňka v čaji uspává, kůže ocení její uklidňující účinky také.
Toužíte po klidném spánku? Pomůže levná bylinka. Účinky potvrdili vědci

„Vzhledem k přítomnosti mnoha bioaktivních látek může shiitake působit například jako antimikrobiální, antivirový, protinádorový, antidiabetický, anticholesterolový nebo antioxidační prostředek,“ můžeme se dočíst v této vědecké studii.

Ve studiích založených na experimentu se zvířaty i lidskými pacienty trpících rakovinou bylo prokázáno, že došlo ke zlepšení kvality života a naopak snížení růstu nádorových buněk. Shiitake také přirozeně stimuluje vrozenou imunitu člověka. Zkoumá se proto její účinek v případě prevence i onemocněním covidem, oparem či adenovirem. O nemalá očekávání jsou i při léčbě obezity.

Recepty – nechte se inspirovat houbou shiitake

Pikantní asijská polévka

Suroviny, které potřebujeme:

  • vývar kuřecí 1 litr (může být i z kostky)
  • shiitake 200 gramů
  • nudle čínské 1 balení
  • cibulová nať 1 svazek
  • paprička chilli červená 4 kusy
  • česnek 4 stroužky
  • sójová omáčka 5 lžic
  • rybí omáčka 3 lžíce
  • olej 3 lžíce
  • citronová kůra 1/2 kusu
  • sůl

Postup:

  1. Shiitake omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
  2.  Chilli papričky omyjeme, překrájíme (pokud nechceme mít polévku příliš pálivou, zbavíme je nejprve semínek) a zprudka je opečeme spolu s houbami na rozehřátém oleji.
  3. Po chvilce přidáme nakrájený česnek, očištěné cibulky nakrájené na větší kousky a krátce opečeme.
  4. Pak vše zalijeme vývarem a povaříme 10 minut.
  5. Přidáme sójovou a rybí omáčku, citronovou kůru, polévku osolíme (měla by být ostřejší i slanější, protože nudle do sebe vtáhnou část chuti) a vaříme ještě 5 minut.

Masové kuličky s houbovou omáčkou

Suroviny, které potřebujeme:

Na kuličky:

  • chléb toastový 5 plátků
  • vývar drůbeží 1 decilitr
  • kuřecí maso 200 gramů
  • vepřové maso 150 gramů (libové)
  • vejce 1 kus
  • cibule 1 kus
  • česnek 1 stroužek
  • koření do mletého masa
  • sůl

Na asijskou houbovou omáčku potřebujeme:

  • máslo 1 lžíce
  • shiitake 100 gramů
  • žampiony 100 gramů
  • víno bílé 2 lžíce
  • vývar masový 2/3 decilitru (silný)
  • smetana 1,8 decilitru
  • hořčice kremžská 2 lžíce
  • pepř černý (mletý)
  • sůl
  • petržel hladkolistá 1 lžíce (jemně nasekaná)

Kromě toho:

  • olej (na opečení)

Postup:

  1. Plátky toastového chleba rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a opečeme je dozlatova a dokřupava. Necháme je vychladnout, pak je rozdrtíme, nasypeme do misky, pokropíme vývarem a necháme nasáknout.
  2. Oba druhy masa nakrájíme na kousky a umeleme. Přidáme namočený chléb, vejce, oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a česnek, směs ochutíme kořením na mleté maso, osolíme a důkladně promícháme. Zakryjeme ji mikrotenovou fólií a necháme hodinu rozležet v chladničce.
  3. Mezitím připravíme omáčku. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme na plátky nakrájené houby a necháme je změknout. Přilijeme víno a mícháme, až se všechna tekutina skoro vypaří. Pak přilijeme vývar rozmíchaný se smetanou a hořčicí, prošleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme plamen, omáčku povaříme do zhoustnutí asi 5 minut a dochutíme ji pepřem a případně solí.
  4. Z masové směsi vytvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě menší kuličky, vložíme je do pánve s rozehřátým olejem a opečeme je ze všech stran dozlatova.

Zdroj receptů: igurmet.cz