Policie dopadla muže (34 let) z Opavska, který předminulou neděli v lesíku na ostravském sídlišti Fifejdy znásilnil osmiletou dívku. Soud na něj v pondělí uvalil vazbu. O případu na mimořádné tiskové besedě informoval náměstek krajského policejního ředitele Radim Wita, který současně poděkoval veřejnosti za pomoc při objasnění případu.

Lidé reagovali na fotografie z kamerového systému, které policie v pátek prostřednictvím médií zveřejnila. „Veřejnost přispěla k objasnění tohoto trestného činu. Měli jsme natipováno několik možných podezřelých, mezi nimi i tohoto muže. Veřejnost nás v tom pak utvrdila,“ řekl Wita.

PLÁN

Pachatel se podle policie na čin připravoval. „Bylo to víceméně plánované. Za tímto účelem se k místu vydal a oběť si vyhlédl. Chytil ji za ruku a odtáhl do lesíku. Dívka sice volala o pomoc, ale bohužel nikdo v okolí nebyl tak blízko, aby jí mohl pomoci,“ dodal Wita. Muž se k činu přiznal. „Vysvětlil to tak, že potřeboval ukojit své sexuální puzení,“ řekl Wita

Poznáte muže na snímku?
Sexuální napadení osmileté dívky v Ostravě: policie hledá muže na snímku

Policie případu věnovala velkou pozornost. „Vzhledem k tomu, že se jednalo o zvlášť zranitelnou oběť, probíhaly výslechy ve speciálních výslechových místnostech,“ popsal průběh vyšetřování Wita.

MINULOST

Pachatel nebyl podle policie bezdomovec, pracoval, měl kde bydlet. Za sebou má bohatou trestní minulost, šlo zejména o majetkové delikty, jednou byl však souzen i za obnažování se. Nyní mu hrozí pět až dvanáct let žaláře. „Vyšetřování je teprve na začátku. Tím, že se pachatel doznal, pro nás práce neskončila. Budeme provádět další šetření,“ uzavřel Wita. Policisté budou mimo jiné zkoumat, zda dotyčný nemá na svědomí i další případy.

V okolí ostravského sídliště Fifejdy měl zatím neznámý muž znásilnit osmiletou holčičku, snímek z 23. července 2018.
Vystrašená Ostrava. Policie šetří sexuální zločin, jehož obětí je dítě

Glosa Aleše Uhra: Ostravská kriminálka zabodovala
Pouhý týden trvalo policejnímu týmu, aby chytil a dopravil před soudce muže podezřelého ze znásilnění osmileté holčičky na ostravském sídlišti Fifejdy.

Podobné případy vždycky vyostří pozornost veřejnosti - a není divu. Ponechejme teď stranou osobu podezřelého, který je už izolován ve vazební cele poblíž řeky Ostravice.

Pokud spáchal odporný čin, bude se asi smažit v pekle a na pozemskou spravedlnost taky nebude čekat dlouho.
Všimněme si ale jiné záležitosti. V tom, jak docela často láteříme a nadáváme na poměry a nespravedlnost světa, žijeme v zemi, kde už dlouhou dobu policie v klíčových situacích pracuje.

Zlobí nás některé drobné nepříjemnosti, tu sousedovi ukradou kolo, tu někdo poškrábe tchánovi auto a tu zase není potrestán nějaký podvůdek.

Ale v těch důležitých momentech tady jsou desítky mnohdy bezejmenných chlápků v civilu i v uniformě, kteří po dnech a nocích prohlížejí tisíce hodin kamerových záběrů a vyslýchají všechny možné i nemožné svědky. To je docela příjemné vědět.

Inzulín. Ilustrační snímek
Pro dávky píchala zdravému synovi inzulin
Dům v Ostravě, z něhož ve čtvrtek 28. června vyskočil muž s devítiletou dívkou z okna v 9. patře. Oba po pádu zemřeli.
Muž vyskočil s devítiletou dívkou z okna. Oba po pádu zemřeli