Sněhová děla už zasněžují sjezdovky například v jednom z nejmodernějších areálů v Koutech na Šumpersku. „Spustili jsme to v noci na dnešek. Doufáme, že v kombinaci s přírodním sněhem, který má napadnout, bychom mohli středisko v polovině prosince uvést do provozu," řekl ČTK zástupce areálu Petr Marek.

Sněhová děla už jedou naplno také v Branné na Šumpersku. „Už to valíme, kolem půlnoci jsme to spustili. Necháme to spuštěné, co to počasí dovolí," uvedl provozovatel střediska Rostislav Procházka. Původně chtěl středisko pro lyžaře otevřít jako první už uplynulou sobotu, sázku mu však překazilo poměrně teplé počasí a teploty nad nulou.

Podle šéfa horské služby se teploty v nejvyšších polohách už po celý den držely pod nulou. „Napadlo deset až 15 centimetrů sněhu, přes noc ale foukal čerstvý nárazový vítr. Sněhová pokrývka tak není souvislá, na běžky to zatím není. Dá se však očekávat, že na cestě z Ovčárny na Praděd se první nedočkavci objeví už během týdne nebo o víkendu," řekl ČTK Klimeš.

Příchod zimního počasí zaměstnal dnes v Olomouckém kraji od časného rána také silničáře. Do terénu museli především na Jesenicku a Šumpersku. Kromě sněhu je potrápily místy i sněhové jazyky nebo namrzlé silnice. Podle šumperského dispečera jsou silnice nyní holé a mokré, na inertních cestách se drží nesouvislá vrstva ujetého sněhu.