Za každý kraj soutěží desítka z nich, o titul tak bojuje celkem 140 kandidátek.

Vítězkou devátého ročníku prestižního ocenění se za Moravskoslezský kraj stala a do celostátního kola v Praze byla nominována Dana Meca Franková.

Založila a provozuje Vzdělávací středisko Heda v Bruntále a snaží se dopřát vzdělávání v různých oblastech širokým vrstvám obyvatel bruntálského regionu. Během deseti let prošly kurzy s nejrůznějším zaměřením tisíce lidí od batolat po seniory.

Instalace sochy na počet Věry Špinarové v Husově sadu, 15. října 2018 v Ostravě.
Poslední přípravy na odhalení sochy Věry Špinarové v Ostravě. Podívejte se
Manželé Vlasta a Josef Kolovratovi
70 let spolu. Manželé z Komárova oslaví briliantovou svatbu

„Rozhodla jsem se udělat něco proti odchodu nadaných a chytrých lidí z Bruntálska, založili jsme vzdělávací středisko a postupně se mi podařilo do Bruntálu dostat špičkové lektory a pořádat takové kurzy či semináře, jakými se mohla pochlubit už jen Praha. Je to pro mě velká čest být zde mezi nominovanými kolegyněmi a z vítězství jsem opravdu velmi překvapena,“ řekla při přebírání ocenění z rukou hejtmana kraje Iva Vondráka.

Žena, která je věkem již důchodkyně, vloni onemocněla, musela zvolnit, ale ve svých aktivitách je rozhodnuta pokračovat. „Jsem ten typ, který když není stále v zápřahu, tak je nesvůj. Mám velkou podporu manžela a úžasné zázemí v rodině, práce mě ohromně nabíjí, a když vidím, že lidem by akce našeho sdružení chyběly, ještě nemohu přestat.“

Vodní nádrž Šance, říjen 2018. Ilustrační foto.
Rekonstrukce beskydské přehrady Šance končí. Bude bezpečnější
Ondřej Šimetka
Odvolaný šéf porodnice FNO: Většina přednostů vyjádřila řediteli nedůvěru!

Dana Meca Franková je jednou z mnoha žen, o jejichž smysluplných a nezištných aktivitách nemá veřejnost většinou ani tušení, přitom patří k mimořádným osobnostem, které nejen pomáhají, ale i motivují ostatní a přispívají k rozvoji svého regionu.

VIZITKA

Dana Meca Franková, zakladatelka a majitelka vzdělávacího centraDana Luňáková založila a provozuje Vzdělávací středisko Heda v Bruntále. Snaží se dopřát vzdělávání v různých oblastech širokým vrstvám obyvatel nehostinného a drsného kraje Bruntálska. Za období deseti let zde lektorovali více než čtyři stovky různých odborníků s různým zaměřením, například prezident Asociace vizážistů a stylistů, akademická malířka, výtvarnice, architektka, cestovatel, fotograf i třeba tarotářka. Kurzů se již zúčastnilo několik tisíc lidí různého věku a pohlaví. Nejmladšímu účastníkovi byli dva měsíce, nejstarší účastnici bylo 85 let.
Dana nabízí veřejnosti i nejrůznější akce, kurzy a semináře. Založila tu i první patchworkový klub, který má v současnosti asi dvacet členek.

Ilustrační foto.
Žena šla pomstít otce, skončilo to vraždou
Auto parkující poblíž Stodolní v Ostravě „ozdobil“ krumpáč v kapotě.
OBRAZEM: Auto parkující poblíž Stodolní v Ostravě „ozdobil“ krumpáč ve střeše