Případ, kterým se v současnosti zabývají opavští kriminalisté, by měl posloužit jako varování k tomu, že na sociálních sítích by měli být všichni v každou chvíli ostražití.

Vykutálený podvodník, kterému naletěla zmíněná Opavanka, ji totiž oslovil právě na internetu. Neznámý muž udržoval kontakt právě přes sociální sítě a také email.

Vybájil si historku o tom, jak se do ženy zamiloval a že by kvůli ní chtěl odejít z armády do České republiky, kde by založil firmu. Sám sebe přitom vydával za amerického vojáka.

Tomáš Navrátil
Koalice podepsána, primátorem bude Tomáš Navrátil z ANO 2011

„Pod touto smyšlenou záminkou z ženy vylákal peníze, které začátkem letošního října odeslala na zahraniční bankovní účet,“ přibližovala tisková mluvčí opavské policie Pavla Welnová.

To ovšem nebylo všechno. Podvodník, který se mimochodem nelegálně obohatil o více než 13 tisíc eur, což je v přepočtu částka překračující hranici 300 tisíc korun, se neostýchal pokračovat. Svou oběť následně vybídl k tomu, aby poslala další eura. Tentokrát šlo o celých 29 tisíc. Suma měla být použita k vyzvednutí krabice s penězi obsahující astronomických 6 milionů dolarů. Tento „balík“ měl být na ženino jméno uložen na imigračním v Istanbulu. Na druhou výzvu už však poškozená nereagovala a celou věc místo toho oznámila policii.

Městský úřad v Kravařích. Ilustrační foto.
Povolební dění v Kravařích? Alois Hadamczik vyklízí pozice

„Opavští kriminalisté v těchto dnech zahájili úkony trestního řízení pro přečin podvodu. Zároveň tímto případem upozorňují ženy, aby nevěřily láskám na internetu, zvlášť když jde o neznámou osobu, se kterou se osobně dobře nepoznaly, a rozhodně jim nikdy neposílaly žádné peníze,“ doplnila ještě Pavla Welnová.

SENIORKA NALETĚLA FALEŠNÉMU SYNOVI

O podobnou částku v posledních srpnových dnech letošního roku přišla také osmdesátiletá seniorka žijící v centru Opavy. Předcházel tomu telefonický hovor muže, jenž se představil jako její syn.

Žádal o poskytnutí finančních prostředků, neboť měl údajně mít problémy se svým účtem. Peníze si však nemohl převzít osobně, a proto pro ně poslal svého známého. Dotyčný se téhož dne skutečně dostavil a od ženy, která vymyšlené historce uvěřila, převzal 350 tisíc korun v hotovosti. Jelikož se jednalo o podvod, seniorka rázem přišla o celoživotní úspory.

Poděkování za záchranu dcery posílá Marcela Steuerová Pavlovi Daňkovi, který bydlí v domku pod srázem...
Drama na Cvilíně. Žena a pes málem přišli na skále o život. Zachránil je místní