Jak se při pozdějším vyšetřování ukázalo, vozidlo s řadou závad mělo v minulosti již tři majitele. Také vyšlo najevo, že tachometr někdo přetočil. Auto se v červenci 2016 nacházelo ve značkovém servisu Volkswagen, kde byl zapsán stav tachometru 335 tisíc kilometrů.

„S takovým počtem kilometrů bych si auto nekoupil,“ prohlásil kupující z Prahy s tím, že auto je nyní na odtahovém parkovišti a není možné jím ním jezdit, ani ho prodat.

„Podle zákona nemůžu vědomě prodat auto se stočeným tachometrem,“ vysvětlil muž. a dodal:

„Měli jsme další dítě a s manželkou jsme na internetu hledali vícemístné vozidlo s vyhřívaným interiérem. Koupě tohoto vozu se nám jevila výhodná,“ uvedl muž z Prahy, kterého ani ve snu nenapadlo, jak vše skončí.

Celá situace prý výrazně zasáhla do života rodiny. „Manželka se zhroutila,“ prohlásil muž.

Jaromír Nohavica.
Jarek Nohavica získá medaili od ruského prezidenta Putina!

VINU ODMÍTL

Čtyřicetiletý majitel autobazaru u hlavního líčení využil svého práva a odmítl vypovídat. Odkázal na svou předešlou výpověď na policii, kde vinu odmítl.

„Nikoho jsem v omyl neuváděl,“ řekl tehdy s tím, že když přebíral vozidlo, mělo na tachometru 154 tisíc kilometrů. Popřel, že by s tachometrem jakkoliv manipuloval. Jak dodal, bez profesionálního ověření auta nelze nikdy se stoprocentní jistotou říct, kolik má auto doopravdy najeto. Vzhledem k počtu vozidel, která jeho autobazar nabízí, by se mu ověřování stavu nevyplatilo.

„Deklaroval jsem stav tachometru, ne skutečný počet ujetých kilometrů,“ tvrdil.

Fanoušci Vítkovic. Ilustrační foto.
Hokejová Ostrava - to jsou Vítkovice

TREST

Soudy ale jeho argumentaci neuznaly. Nejprve mu Okresní soud v Ostravě za podvod vyměřil osmnáctiměsíční trest podmíněně odložený na zkušební třicetiměsíční lhůtu. Nyní tento verdikt potvrdil Krajský soud v Ostravě, ke kterému se prodejce odvolal. Obchodník navíc nesmí tři roky podnikat v maloobchodě s motorovými vozidly a příslušenstvím. Svou roli sehrálo i to, že již v minulosti měl kvůli nejasnostem kolem tachometrů problémy. Rozhodnutí ostravského krajského soudu je pravomocné a není proti němu odvolání.

Socha Věry Špinarové v Husově sadu v Ostravě.
Socha Věry Špinarové týden po odhalení stále vyvolává emoce, dokonce i hádky

Jak ověřit stav tachometru?K ověření stavu tachometru lze využít placených i neplacených služeb. Ministerstvo dopravy na stránkách www.kontrolatachometru.cz zpřístupnilo databázi s údaji o stavu tachometrů aut z poslední technické kontroly. Stačí zadat VIN.
„Aplikace zobrazuje hodnoty zjištěné na počítadle ujeté vzdálenosti vozidla při technických prohlídkách vozidla na stanicích technické kontroly a nemusí odrážet skutečný (aktuální) celkový stav ujetých kilometrů vozidla,“ upozorňují odborníci z ministerstva dopravy. Detailní prověření vozidla, včetně zjištění jeho historie, nabízejí i komerční weby a firmy. Tyto služby jsou ale zpoplatněny.

Heřmanická skládka uhlí.
Překladiště uhlí? Spousta nezodpovězených otázek
Hlučínský dům na Rovninách měl být po odkupu nového majitele původně zbořen, nakonec se ale rekonstruoval a zachoval.
Na Hlučín dýchla anglická architektura