Požadovali hlavně otevření česko-polské státní hranice. Chtějí se znovu setkat se svými rodinami a přáteli. Pohyb přes hranice je omezený v důsledku opatření, která mají zabránit šíření koronaviru.

Fotbalový areál Gascontrolu Havířov dozná změn.
Fotbalistky šijí roušky a zvelebují areál

Češi sice mohou vycestovat, ale například do Polska je tamní úřady pustí jen v odůvodněných případech. Tím je například práce. Návštěva rodiny a přítel, popřípadě turistika nejsou důvody, které by úřady uznaly. Omezený je i příjezd cizinců do Česka. Lidé jedoucí za prací potřebují pro překročení hranice potvrzení o zaměstnání a negativní test na koronavirus.

Polským pendlerům dojíždění za prací dlouho komplikovala skutečnost, že po návratu domů museli na dva týdny do karantény. To se nyní pro Poláky pracující nebo studující v sousedních zemích včetně Česka změní. Už Od pondělí 4. května nebudou muset při návratu na 14 dnů do karantény.

Ilustrační foto
Praxe jako hrom. Nemocnice v okrese spoléhají na pomoc studentek zdravotní školy

Posun svolavatelé demonstrace považují za dílčí úspěch. Nyní požadují, aby se polská vláda postarala o obyvatele pohraniční oblasti, kteří vinou uzavřené hranice přišli o práci.

"Vláda udělala krok, ale ne dost velký a efektivní. Takže klademe konkrétní požadavky a počkáme na odpověď," uvedli organizátoři protestu na polské straně na svém facebookovém profilu. Odpověď chtějí dostat do středy. Žádají například konkrétní plán pomoci lidem, jejichž život byl destabilizován. Požadují také, aby polské úřady v plné výši proplatili pendlerům náklady na testy, které si nechávají před návratem do Polska dělat v Česku.

Vojáci wehrmachtu na náměstí v Českém Těšíně v roce 1944
Smutné výročí: Než odešli z Těšína, zničili Němci všechny tři mosty

"Příhraniční oblast je diametrálně odlišná od samotného života v metropolích, jako je například Varšava nebo Praha. Tady opravdu jsme jedno město," poukázala na úzké vazby mezi lidmi z obou stran hranice starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková. I ona vnímá změnu na polské straně pozitivně. "Řada lidí se dostala do opravdu nelehké situace. Museli se rozhodnout. Jestli budou pracovat, nebo se vrátí domů do Polska," řekla.

Řada z nich to řešila tím, že si v Česku našla ubytování a s rodinou nebyla. "Zaznamenali jsme ale i případ mladé ženy samoživitelky. O její dítě se neměl kdo starat. Tak se musela vrátit do Polska," řekla.

Setkání Kino Na Hranici / Kino Na Granicy, 1. května 2020 v Těšíně.
OBRAZEM: Festival jim zrušili, přesto se sešli. Na hranici v Těšíně