Jiří Šmýd byl jako redaktor ostravské agentury ČTK u všech událostí 21. srpna 1968.Zdroj: ArchivBrzy ráno 21. srpna mě vzbudili sousedé, že republiku obsazují cizí vojska. Spěchal jsem do redakce, kde jsem se setkal s šéfem krajské pobočky ČTK v Ostravě Radkem Glocem. Hned jsme se domlouvali, co budeme dělat.

Z Prahy chtěli informace o dění v Ostravě. Mezitím už zvonily telefony a známí volali, jak to vypadá u nich. Napsali jsme podrobnou zprávu o situaci na severu Moravy.

Srpen 1968 na severní Moravě a ve Slezsku: demonstrace, zaťaté pěsti a nadávky
1968: Češi i Poláci vzpomínají na proraženou závoru v Krnově

K tomu zajímavost: Četka byla umístěna v jednom velkém bytě a lidé v domě nám tvrdili, že Rusové zatýkají a obsazují redakce. Navrhli naše pracoviště zamaskovat jako obyčejný byt.

Odšroubovali jsme štítky ze dveří, před ně nám lidé postavili kočárek s panenkami, položili tam i boty. A takto skryti jsme pracovali.

Srpen 1968 na severní Moravě a ve Slezsku: demonstrace, zaťaté pěsti a nadávkyZdroj: Archiv

Okupační vojska obsadila v srpnu 1968 i Frýdek–Místek.
Na chmelnici jsme uslyšeli burácející řev letadel

LIDÉ ČEKALI NA ZPRÁVY

Měli jsme rozděleny resorty, například doly, hutě a podobně. Obvolávali jsme jednotlivé podniky. Měli jsme také kontakt s policií, která nám ochotně poskytovala zprávy shromažďované u ní. Všechny novinky jsme posílali dálnopisem do Prahy, odkud se rozesílaly do redakcí novin, rozhlasu a televize v republice.

Noviny ovšem nevycházely, televize a rozhlas nevyslílaly, ale četkařské dálnopisy běžely bezchybně. Informovali jsme kolegy novináře o tom, co děláme, o co se zajímáme, a aby nám dávali nějaké tipy.

Srpen 1968 na severní Moravě a ve Slezsku: demonstrace, zaťaté pěsti a nadávky
Antonín Zelenka: Před padesáti lety mě přepadlo velké zklamání

Celou dobu jsme tedy vydávali zprávy o situaci v Ostravě a vůbec v kraji. Mezitím se už konaly obrovské demonstrace před Novou radnicí, shromažďovala se tam spousta lidí, vystoupil primátor města s výzvou, aby lidé zachovali klid.

Rusové byli obrovskými protesty silně zaskočeni. Mezitím se začaly tisknout Spojené deníky, vytvářeli je redaktoři Nové svobody, krajského deníku. I tam měli četařské dálnopisy, kterými jim přicházely naše zprávy.

Srpen 1968 na severní Moravě a ve Slezsku: demonstrace, zaťaté pěsti a nadávkyZdroj: Archiv

Srpen 1968 na severní Moravě a ve Slezsku: demonstrace, zaťaté pěsti a nadávky
Dalibor Norský: Na sloupech se objevovaly nápisy „Proč?“

REPORTÁŽ OD ČERNÍKOVÝCH

Já jsem se například rozhodl, že když unesli představitele státu do Moskvy, navštívím v Porubě rodiče předsedy vlády Oldřicha Černíka. Chtěl jsem se zeptat, jestli něco o synovi vědí, a nabídl se, že o tom napíšu zprávu. Na brance jejich domku visel obrázek s nápisem: Černíku, drž se! Což jsem pak použil jako titulek. Reportáž vyšla ve Spojených denících.

My jako agentura ČTK jsme byli v práci nepřetržitě od začátku vstupu vojsk až do podepsání moskevského protokolu. Popisovali jsme situaci na náměstí, kolik je tam lidí, co se děje.

Srpen 1968 na severní Moravě a ve Slezsku: demonstrace, zaťaté pěsti a nadávkyZdroj: ArchivLidé lezli na tanky, věšeli se na dělové hlavně, takže posádka točila s věží tanku, aby lidi setřásla, a tak dál. Někteří technicky zruční hoši odstranili ze svorníků tankových pásů závlačky a svorníky pak vytáhli, takže když tank popojel, pásy mu upadly.

V ulici z náměstí k Sýkorovu mostu lidé na vojáky křičeli a nadávali jim, načež oni odpověděli zlomyslností.

Řidič sešlápl plyn naplno a hned poté nastartoval motor, a kdo stál za tankem, byl ohozen černou sprškou nafty, která se nestačila spalovat. Také já jsem se musel jít převléknout.

Srpen 1968 na severní Moravě a ve Slezsku: demonstrace, zaťaté pěsti a nadávky
Srpen 1968 v Ostravě: Pokus o obnovu sociální demokracie selhal

Tímto mimořádným způsobem jsme fungovali až do doby, než se naši představitelé vrátili z jednání v Moskvě. Podepsali protokoly. V ten den jsem vystoupil z KSČ. Ve svém vyjádření jsem napsal, že s takovýma k……. v jedné partaji nebudu. Byl jsem si vědom důsledků.

Nechtěl jsem být novinářem, protože bych musel psát zprávy, které by se mně příčily. Také jsem napsal otevřený dopis sovětskému velvyslanci v ČSSR Červoněnkovi. Žádal jsem, abych mohl být občanem Sovětského svazu, protože jen občan státu, který pošlapává všechny lidské svobody a dělá si, co chce, se může cítit svobodný.

Autentické cedule z roku 1968 v Ostravě.
Ulice Ostravy zaplavily nápisy v ulicích. Město si připomíná 50 let od okupace

Závěrem jsem napsal, že ale budu raději vždy jen občan ČSSR. Volali z Domu tisku, že dopis ve Spojených denících uveřejní, ale bez mého jména.

Já na to: tak to hoďte do koše. Dopis vyšel s plným jménem a moje novinářská etapa kterou jsem měl rád skončila. Proto jsem také byl propuštěn jako první novinář z ČTK, tím pádem jsem byl propuštěn i jako první novinář v Ostravě.

A pak už jsem jen uvažoval o způsobu, jakým budu dále existovat a jak budu živit rodinu.

Srpen 1968 na severní Moravě a ve Slezsku: demonstrace, zaťaté pěsti a nadávky
Srpen 1968 na severní Moravě a ve Slezsku: demonstrace, zaťaté pěsti a nadávky

V přiložené fotogalerii najdete snímky z archivu společnosti Arcelor Mittal Ostrava a spolupracovníků Moravskoslezského deníku.