„Všichni víme, že roušek je nedostatek. Nicméně chtěl bych apelovat a vyzvat všechny občany, aby roušky nosili, a to všude na veřejnosti, nikoliv jen v MHD či dopravních prostředcích. To je jediná cesta, jak se můžeme ochránit," uvedl Vondrák s tím, že možné je používat rovněž improvizované roušky. 

Rouška. Ilustrační foto.
Iniciativa Česko šije roušky baví i lidi v regionu, je to ochrana i módní styl

Hejtman už v pondělí řekl, že Moravskoslezský kraj směřuje k povinnému nošení roušek, ale zatím jich pro toto opatření není dostatek. „Zřídili jsme na našich stránkách e-mailovou adresu podpora@msk.cz, aby se tam ti, kteří ve svých dílnách tyto roušky šijí, mohli přihlásit, abychom byli schopni tyto roušky distribuovat," doplnil Vondrák. Kraj má objednáno 500 000 roušek. 

Situace v obchodech během celostátní karantény v Česku.
PODÍVEJTE SE: Jak se nakupuje v karanténě. Paní prodavačky, děkujeme!

Hejtman se pozastavil i nad tím, že na stávající kritické situaci, chtějí neseriózní „podnikatelé“ vydělat.

„Rouška za 1,50 koruny se nakupuje za desetinásobek, někdy i více. Nicméně v daný okamžik preferujeme ochranu obyvatelstva před cenou," zdůraznil Vondrák.

Zároveň apeloval na všechny obyvatele Moravskoslezského kraje, aby nepřestávali chodit darovat krev. „Je to nezbytně nutné, protože krev potřebujeme. Vše je zajištěno tak, aby to bylo bezpečné pro všechny," dodal Vondrák. 

Před jednou z galanterií v centru Břeclavi přímo naproti redakci Břeclavského deníku Rovnost se už kolem deváté ráno tvořily fronty.
Fronta jako na banány: galanterie v obležení, lidé kupují látky na šití roušek
Online reportáž