Index porovnává dostupná data o zdraví, životním prostředí, službách či materiálních podmínkách v obcích.

„Toto hodnocení je mírně neférové až účelové. Nikdo nás o šetření neinformoval, neměli jsme šanci se nijak zapojit, přitom víme, že jiná města ji měla,“ komentoval výsledky průzkumu orlovský starosta Tomáš Kuča. Právě jeho město skončilo na úplně posledním místě.

On ani jeho karvinský kolega primátor Jan Wolf si nemyslí, že by se ve městech, která vedou, žilo špatně.

„Poměrně hodně cestuji po republice a znám spoustu míst, kde to už na pohled vypadá daleko hůř, a kde bych bydlet nechtěl. Když jsem přečetl výsledky toho průzkumu, nadzvedlo mě to ze židle a jsem naštvaný, protože takovéto průzkumy jsou podle mého zkreslené a nikdo do nich nevidí. A hlavně nezasévají nic dobrého a na lidi, kteří se rozhodli tady na Karvinsku žít, takové zprávy působí depresivně a demotivuje je to tady zůstávat, pracovat a zakládat rodiny,“ popisuje karvinský primátor Jan Wolf své pohnutky vedoucí k názoru, že zveřejněný průzkum, na kterém spolupracovala poradenská společnost Deloitte, je zkreslený a nevypovídá nic o skutečném stavu věcí.

Infografika Deníku. Zdroj Sanep, foto archiv Deníku
Vzkaz občanů Moravy a Slezska politikům: trápí nás výše platů a kriminalita

Za zajímavou Wolf označil poznámku autorů průzkumu, kteří tvrdí, že „…chtějí přispět ke snadnějšímu rozhodování lidem, kteří přemýšlejí, kde se usadit.“ „Úsměvné. Podotýkám, že by mi to nevadilo, kdyby takovýto průzkum dělala soukromá společnost a za své. Na to má každý právo. Ale na vypracování tohoto průzkumu přispěl polostátní podnik ČEZ, takže jsme přispěli my všichni daňoví poplatníci. A to nemluvím o tom, že dalším přispěvatelem bylo Ministerstvo průmyslu a obchodu a nějaký evropský fond pro regionální rozvoj,“ neskrývá karvinský primátor své rozhořčení.

POZVÁNKA PRO AUTORY STUDIE

Na nedávném setkání s novináři Jan Wolf prohlásil, že chce autory studie pozvat na návštěvu Karviné. Předpokládám, že tady nikdo z nich možná nikdy nebyl, tak jim město ukážu a budu chtít znát jejich dojem. Jestli to tady skutečně vypadá jako místo k nežití. Já si to nemyslím, a výsledky toho průzkumu mě jako karvinského rodáka uráží,“ říká karvinský primátor.

Index kvality života byl podle Deloitte sestaven na základě zhruba tří desítek proměnných. Jsou mezi nimi třeba úroveň zdraví prostředí a dostupnosti zdravotní péče, podmínky pro práci, bydlení a vzdělávání nebo mezilidské vztahy například ve formě místních spolků.

„Projekt obce subjektivně nehodnotí, ale pouze porovnává dostupnost daných služeb a možností,“ doplnil Pavel Šiška z oddělení poradenství Deloitte.

V Bohumíně si připomněli příjezd prezidenta T. G. Masaryka, který město navštívil před 88 lety, 6. 7. 1930. Přivítání proběhlo v dobových kulisách. Při té příležitosti se představily také místní sokolky, které předvedly dvě skladby, které cvičily na Všeso
VIDEO: Prezidenta vítali po 88 letech opět chlebem a solí