Když loni začal předprodej, stála vstupenka na všechny čtyři dny 1690 korun. V závěru minulého týdne, kdy se vyprodaly, už to bylo o více než tisíc korun více. A za dva tisíce korun se ještě včera prodávala limitovaná edice jednodenních vstupenek. Že byste za ně tolik peněz nedali? Někteří jsou ochotni jít ještě dál.

NAVRHNĚTE CENU

„Sháním lístek na Colours, cenu navrhněte,“ můžete v těchto dnech najít četné poptávky na sociálních sítích a internetových bazarech. „Koupím tři lístky na Colours of Ostrava, je mi jedno na kolik dní, hlavně potřebuju na středu. Díky moc!“ napsala třeba Katka Weissová na facebookové komunitě Ostrava.

Připomeňte si Colours of Ostrava 2016:

PŘIRÁŽKA

Někteří dodávají, že jsou ochotni platit čímkoliv, jiní „pouze“ zlatem. Pochopitelně s nadsázkou. Ostatně s pořádnou přirážkou někteří také lístky prodávají. Jedni proto, že jim osud zkřížil plány a na festival nemohou dorazit, ale najdou se nepochybně i tací, kteří je v předprodeji kupují levně s předem daným úmyslem prodat je nyní i dvakrát tak dráž.

Přípravy areálu na hudební festival Colours of Ostrava 2017 v Dolní Oblasti Vítkovice.
Počasí na Colours? Teplo a bouřky hrozící každým dnem!

NA INTERNETU

Nabídek je, nebo kvůli velkému zájmu spíše bylo, plný internet. V podstatě na všech známých bazarech jste ještě včera mohli nalézt čtyřdenní vstupenky až do 3,5 tisíce korun. Poptávka šla přitom ještě výš.

Dvě čtyřdenní vstupenky za 5 tisíc korun se objevily také na portálu Bazoš.cz. „Do pár minut jsem je prodal hned prvnímu zájemci, ale ozvalo se mi jich ještě asi dalších deset, kteří by snad byli ochotni zaplatit i víc, ale lístky už nebyly,“ vysvětlil pan Václav z Prostějova, který podle svých slov musí odjet na služební cestu, jinak by na festival šel sám.

Jiní zase lístky dostali v práci jako benefit.

„Počítal jsem, že půjdu. Akorát v tu dobu se sjíždí Moravice, což si jako vodák nemohu nechat ujít. Původně jsem lístky nabízel za 2200 korun za kus, avšak během 15 minut se mi ozvalo asi osm lidí a strhla se mobilní aukce, tak jsem šel s cenou nahoru. Momentálně jsem oba lístky rezervoval jedné paní za 7400 korun,“ uvedl další prodejce.

V souvislosti s možným nelegálním kšeftováním se vstupenkami budou v pohotovosti i policisté přímo na místě. „Budeme prověřovat jakékoliv podezření protiprávního jednání. V místě budou k zajištění veřejného pořádku nasazeni policisté pořádkové i dopravní služby, dále policisté služby kriminální policie a vyšetřování, tedy policisté v civilu,“ obecně uvedla mluvčí Gabriela Holčáková.

Policejní hlídka na festivalu Colours of Ostrava.
Na festivaly dohlížejí i hlídky se samopaly

Otázka pro…advokáta Petra Kaustu: 
Je překupnictví se vstupenkami na hudební festivaly, jako je Colours of Ostrava, protiprávní jednání?
„Překupnictví vstupenek, spočívající v jejich koupi za nominální hodnotu a následném prodeji za cenu vyšší, je v případě hudebních nebo významnějších sportovních akcí značně rozšířené. Je však třeba rozlišovat, zda se jedná o prodej ojedinělý nebo o soustavný, opakovaný. Ojedinělý prodej vstupenek neoficiálními prodejci, byť i za vyšší než pořizovací cenu, není v současné době z právního pohledu nijak postižitelný. Jestliže se však již jedná o opakovanou činnost, která naplňuje znaky podnikání podle živnostenského zákona, a je vykonávána bez příslušného oprávnění, dopouští se tato osoba přestupku na úseku podnikání, za který je možné uložit pokutu až do 100 000 korun, případně trestného činu neoprávněného podnikání podle § 251 trestního zákoníku, jestliže vykonává tuto činnost ve větším rozsahu. Je třeba si dát taky pozor na to, od koho jsou lístky kupovány. V případě tzv. E-Ticketů může nastat situace, že neoficiální prodejce prodá tento E-Ticket hned několika osobám. Takové jednání naplňuje znaky přestupku proti majetku, za který je možné uložit pokutu do 50 000 korun. Jestliže by takto způsobená škoda přesáhla hranici pěti tisíc korun, došlo by ze strany tohoto prodejce ke spáchání trestného činu podvodu podle § 209 trestního zákoníku. Stejně je tomu i při padělání vstupenek, kdy neplatná vstupenka je zjištěna již při vstupu.“ (au)