"Policisté obvinili druhého muže z únorové exploze domu na ulici Provaznická v Ostravě-Hrabůvce. Z důvodu jeho zdravotního stavu nebyl dříve schopen procesních úkonů," uvedla ve čtvrtek mluvčí policie Eva Michalíková.

"V osudný den, kdy došlo k požáru a následně k explozi domu měl obviněný muž přijít na návštěvu za svým známým, a to za účelem nelegální výroby drog. Ve spolupráci s tímto druhým mužem (ten byl již obviněn dříve a nyní je stíhán vazebně) měli vyloupat tablety z blistrů farmaceutických přípravků, z nichž se následně měl pokusit 37letý obviněný muž neoprávněně vyrobit více jak 400 gramů směsi psychotropní látky pervitin," popsala mluvčí.

To se mu však nepodařilo, protože došlo k požáru a následnému výbuchu.

Požár výškového domu, 8. srpna 2020 V Bohumíně.
Nejhorším požárům v ČR předcházely děsivé okolnosti. Budovy mizely, lidé umírali

Policisté od exploze vyslechli desítky osob a zajistili množství důkazů. Následné vyšetřování potvrdilo puž první doměnky: příčinou byla neodborná manipulace s chemickými látkami při nelegální výrobě pervitinu.

"Komisař 11. oddělení obecné kriminality Městského ředitelství Ostrava zahájil trestní stíhání a obvinil 37letého muže z Ostravy ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a dále pak z přečinu obecné ohrožení z nedbalosti," doplnila dále Eva Michalíková.

Je mu kladeno za vinu, že do dne výbuchu měl na území Moravskoslezského kraje, převážně v rámci města Ostravy, na několika místech opakovaně za pomocí laboratorní techniky, chemikálií a medikamentů nelegálně vyrobit vysoce návykový pervitin, který poté distribuoval dále.

Panelový dům na ulici Provaznická den po explozi, 25. února 2021 v Ostravě.
Dříve, než exploduje sousedův byt. Jak poznáte, že se vedle vaří pervitin

"Danou explozí došlo mimo jiné také k poškození dalších bytových jednotek, muselo být evakuováno na čtyři desítky osob a jedna osoba byla hospitalizována. Dále pak důsledkem tlakové vlny došlo v bytě k vyražení skleněných výplní v oknech, přičemž také došlo k poškození okolo deseti zaparkovaných vozidel v blízkosti postiženého domu. Svým jednáním tak způsobil škodu minimálně ve výši jeden a půl milionů korun. Výše způsobené škody bude v průběhu trestního řízení ještě upřesněna," popsala závěrem mluvčí.

Obviněný muž při výslechu přiznal a svého jednání litoval. Vzhledem k tomu, že obviněný byl za stejný trestný čin v minulosti již odsouzen a potrestán, tak mu nyní hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let. Soud schválil návrh policie na vzetí do vazby.

Hotel Corrado kde byli ubytování dva příslušníci ruské tajné služby GRU, 20. dubna 2021 v Ostravě. Agenti Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin se v hotelu ubytovali v roce 2014.
Hotel Corrado. Podívejte se, kde v Ostravě přespali dva hledaní ruští agenti