Tragédie se odehrála vloni v červenci v restaurační zahrádce v Orlové. Karel H. přijel na Karvinsko z Mladé Boleslavi za známými. Hromotluk vážící 120 kilogramů jednoho z návštěvníků po banální rozepři povalil na zem, kde do něj kopal a několikrát mu našlápl na hlavu. Oběť běsnění nepřežila.

Vítězoslavný pokřik

Podle svědků se násilník vrátil na své místo a začal vítězoslavně křičet. U soudu pak svého činu litoval. Prohlásil také, že ho dotyčný provokoval. Krajský soud v Ostravě uznal Karla H. vinným z vraždy a vyměřil mu čtrnáct let žaláře.

Ilustrační foto
Případ osmi radních z Ostravy-Jihu se vrací k soudu! Obžalovaní netuší, proč

Obžalovaný se odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci, který jeho argumenty vyslyšel. Podle senátu nešlo o vraždu, ale „pouze“ o těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Tomu odpovídalo i následné snížení trestu ze čtrnácti na jedenáct let.

Se změnou právní kvalifikace se však nehodlá smířit nejvyšší státní zástupce. V případu podal dovolání k Nejvyššímu soudu, ke kterému by měl spis příští týden doputovat.

Druhý podobný případ

V letošním roce jde v Moravskoslezském kraji o druhý podobný případ, kterým se soudy zabývaly. Útočník (26 let) vloni v červnu před jedním z barů ve Stodolní ulici v centru Ostravy po zbytečném konfliktu strčil do muže, který spadl na zem. Poté mu naskočil na hlavu.

Jedna z nejznámějších ostravských ulic - Stodolní. Ilustrační foto.
Soud uzavřel případ brutálního útoku ve Stodolní ulici v Ostravě

Vše zachytily kamery. Na záběrech je vidět, jak násilník vyskakuje, ve vzduchu propíná nohu a razantně zasahuje oběť do hlavy Soud jednání kvalifikoval jako pokus o vraždu, za kterou letos na jaře vyměřil jedenáct let vězení. Rozsudek v minulých dnech potvrdil vrchní soud. Ani zde není vyloučeno, že bude podáno dovolání, tentokrát ze strany odsouzeného muže.