Hlavu státu lidé vybírají po pěti letech – v lednu roku 2013 u nás Miloš Zeman získal ve druhém kole voleb nejlepší výsledek v rámci všech krajů. Ne všude to ale bylo tak jednoznačné…

Přinášíme několik střípků a zajímavostí, které zaznamenali redaktoři Deníku při předchozích prezidentských volbách.

OSTRAVA

V jednom z volebních okrsků ve Slezské Ostravě, do kterého spadá i heřmanická věznice, volby jednoznačně vyhrál Karel Schwarzenberg. V prvním kole zvítězil s dvaapadesáti procenty hlasů, ve druhém kole se dostal dokonce na 64,55% hlasů. Výjimečnost tohoto výsledku dokresluje fakt, že oba sousední okrsky volily zcela opačně jasně tam zvítězil Miloš Zeman.

NOVOJIČÍNSKO

Rekordní účast měl před pěti lety novojičínský okrsek, kde se lidé jindy k volbám nehrnou. Ten s číslem deset v ulici Štefánikova zaznamenal u prezidentské volby přítomnost 24,71 procent voličů, přitom běžně má desetiprocentní účast. Bylo to tím, že z 1700 voličů bylo 1200 lidí, kteří měli trvalou adresu na radnici.

OPAVSKO

Hlas svému prezidentskému kandidátovi řada lidí na Opavsku půjde nyní dát hned do několika hasičských zbrojnic, které budou fungovat jako volební místnosti. Jedná se například o Nový Dvůr u Stěbořic, Kajlovec poblíž Hradce nad Moravicí, Kravaře či třeba Bolatice. Minulé volby prezidenta v okrese ovládl Miloš Zeman. Nenásledoval ho však soupeř z druhého kola Karel Schwarzenberg, jenž byl po prvním kole až čtvrtý, nýbrž druhý Jan Fischer a třetí Jiří Dientsbier.

BRUNTÁLSKO

Kdyby to v roce 2013 záleželo jen na voličích z okresu Bruntál, do druhého kola by proti Miloši Zemanovi nenastoupil Karel Schwarzenberg, ale Jiří Dienstbier. Zatímco Zeman se na Bruntálsku těšil nadprůměrné oblibě, Schwarzenberg zde skončil až čtvrtý za Zemanem, Dienstbierem i Fischerem. Prezidentská kandidátka Zuzana Rithová ve své kampani místo billboardů využila ploty svých příznivců a tak se stalo, že v Třemešné její portrét visel dokonce na hřbitovní zdi. Například v Rusíně by první kolo prezidentské volby 2013 vyhrál Jan Fischer, ve Vysoké Jiří Dienstbier a v Nové Pláni to všem natřel Vladimír Franz se 37 procenty.

KARVINSKO

Jednou z perliček minulých prezidentských voleb byla krádež státní vlajky přímo z volební místnosti, která je v hasičské zbrojnici v Karviné-Hranicích. Vlajku, která visela před vchodem do hasičárny, někdo ukradl v pátek mezi půl osmou s devátou hodinou večer. Přestože krádež vyšetřovala policie, vlajka se nenašla, škoda byla vyčíslena na dvě stovky. Ukradenou státní vlajku ráno nahradili novou.

FRÝDECKO-MÍSTECKO

Z měst ve frýdecko-místeckém okrese jsou nejsvědomitější voliči v Brušperku. K volbám do Poslanecké sněmovny tam pravidelně chodí více než dvě třetiny oprávněných voličů, obrovský zájem byl před pěti lety také o premiérovou přímou volbu prezidenta. V prvním kole tehdy přesáhla volební účast hranici 70 procent, nejvíce hlasů měl Miloš Zeman.