Ve své době byla stavba Úpravny vody v Podhradí architekta Cyrila Kajnara poměrně ambiciózním plánem. Začalo se s ní v roce 1954 s tím, že hotovo má být za další čtyři roky. Termín byl dodržen, ba dokonce se vše stihlo ještě o jedenáct dní dříve. Tehdy, 20. prosince 1958, byla dodána první pitná voda z Podhradí do Krásného Pole, které bylo samostatnou obcí, aby dále putovala k obyvatelům do Poruby.

Úpravna bere vodu z přehradních nádrží Kružberk a Slezská Harta. Surová voda míří do Podhradí 6,7 kilometru dlouhou tlakovou štolou. „Kapacita úpravny se navyšovala postupně. V roce 1958 ještě nebyla tlaková štola z Kružberku dokončena a zdrojem se stala voda z řeky Moravice, která se do úpravny čerpala. Kapacita v té době činila 250 litrů za sekundu.

Ilustrační foto
Podzim přeje výsadbám. V regionu už rostou nové stromy
Fenomenální show a deseti tisíce diváků rozprostřených v okolí Hlučínského jezera. Taková je realita Hlučína během festivalů ohňostrojů.
Byly ohňostroje v Hlučíně škodlivé? Měření ukázala, že ne

V roce 1959 po dokončení štoly se zvýšila na 500 litrů, o tři roky později to bylo 1000 litrů a po deseti letech fungování dosáhla úpravna kapacitu 2000 litrů za vteřinu, což z ní činilo největší provoz svého typu v tehdejším Československu,“ konstatuje ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

Voda pro celý kraj se v Podhradí upravuje už šedesát letZdroj: Deník / Veronika Bernardová

V současné době se v Podhradí upraví 2700 litrů vody za sekundu, jde o největší úpravnu Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava (SmVaK). „Od doby svého vzniku prošla úpravna mnoha rekonstrukcemi a modernizacemi, z nichž poslední se uskutečnila v minulých letech a stála 130 milionů korun,“ dodává ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička. 

U příležitosti kulatých narozenin se ve SmVaKu rozhodli, že umožní lidem si úpravnu detailně prohlédnout, a to v rámci dnů otevřených dveří. Aby nebyl nijak narušen proces výroby pitné vody, byly pro tuto jedinečnou příležitost uvolněny pouze dva termíny. Oba však byly zcela naplněny.

Ilustrační foto.
Letošní sucho nemá mít na kvalitu vánočních stromků vliv
Výcvik řidičů Integrovaného záchranného systému MSK na okruhu v Brně.
Jako závodníci. Policisté na okruhu spotřebují sadu pneumatik denně