Věž za 2,2 milionu korun získala novou fasádu, nátěr či podlahu. Největším zásahem byla výměna dřevěného vnitřního schodiště a nosných sloupů.

„Středem věže jdou čtyři dřevěné hranoly, kolem nichž je schodiště. Byly uložené v zemi a dole uhnilé. Dřevo se už dalo loupat rukou,“ popsal starosta Zlatých Hor Milan Rác.

Pro správce věže Petra Mikela je nejpříjemnější novinkou nová elektrická přípojka. Díky ní se může v místnůstce pokladny zahřát elektrickým topením.

„V zimě tu bývalo mínus pětadvacet stupňů. Stěny se bíle třpytily, jak byly namrzlé. Bylo to, jako by vás někdo zavřel do mrazáku,“ vzpomíná Petr Mikel.

Na přehradě Slezská Harta proběhla soutěž ve vodním záchranářství.
OBRAZEM: Záchranáři soutěžili na Slezské Hartě

Kaiser Franz Josef Warte

Nad vstupem do rozhledny se znovu klene původní název věže Kaiser Franz Josef Warte.

„Věž byla vystavěna na památku padesáti let panování císaře Františka Josefa. Postavil ji Moravskoslezský sudetský horský spolek během pouhého půl roku,“ objasnil Petr Mikel.

Rozhledna na Biskupské kupě je vysoká devatenáct metrů. Na horní vyhlídkovou plošinu vede devadesát pět schodů. Je nejnavštěvovanější stavbou svého druhu v Jeseníkách: v roce 2016 na ni vystoupalo zhruba třicet tisíc návštěvníků.

Zároveň je rozhlednou nejstarší: v letošním roce slaví sto dvacet let od svého zbudování.
V

průběhu obou světových válek sloužila jako pozorovatelna. V roce 1966 byl na věž instalován televizní převaděč a lidé na ni nesměli. Turistům byla znovu zpřístupněna v roce 1998. Z její vyhlídkové plošiny lze při dobré viditelnosti spatřit Sněžku, Vysoké Tatry nebo obrysy polského města Wroclaw.

Setkání státníků. Kim Čong-Un a Donal Trump v podání bohušovských recesistů.
Setkání prezidentů u rybníka v Bohušově