„Má klientka je učitelka se čtyřicetiletou praxí a reputací přísné, ale kvalitní kantorky. Od ledna loňského roku však pociťuje šikanu ze strany paní ředitelky,“ informuje Lucie Poláková, právní zástupkyně matikářky Bronislavy Horáčkové.

Ta je nyní na nemocenské… Kvůli problémům souvisejícím se situací v práci.

Základní škola v ulici Porubská. Ilustrační foto
Ředitel nasekal milionový dluh. Zaplatí ho učitelé ze svých platů?

„Opakovaně dostává výtky pro porušování pracovních povinností. A to kvůli špatné klasifikaci žáků či nerespektování inkluze. Právě paní ředitelka však v její třídě vytvářela extra podmínky žačce bez inkluzivních nároků,“ říká advokátka s tím, že „vybraná“ dívka píše například „písemky“ mimo třídu v ředitelně či kabinetu zástupkyň.

Učitelka matematiky s advokátkou také zakročují proti pamfletu vyvěšenému ve sborovně, ve kterém se píše o „nechutné situaci, hyenistických praktikách, duševně i charakterově narušené osobě, škodiči“. Byť v něm není nikdo jmenován, Horáčková v něm spatřuje pomluvu. A právní zástupkyně jeden z důvodů k možným soudním sporům. Za vrchol všeho pak považují zprávu zpracovanou Poradnou pro primární prevenci (PPPP) konstatující, že šikana existuje … a má ji údajně na svědomí matikářka vůči žákům!

„Zpráva za osmdesát tisíc korun byla vytvořena podle nesprávné metodiky, a navíc byly děti ze šesté a osmých tříd osloveny bez souhlasu rodičů,“ líčí advokátka.

Ředitel FNO Evžen Machytka.
Nechutný boj uvnitř Fakultní nemocnice Ostrava nebere konce
Ředitel FNO Evžen Machytka.
Stabilizace FNO podle Evžena Machytky

Hana Petrová z pozice ředitelky ZŠ Porubská 832 datuje počátky problémů už do předloňského podzimu: „Začala jsem dostávat od rodičů stížnosti na výukové postupy paní učitelky Horáčkové. S ní jsem od té doby absolvovala celkem osmnáct sezení, během nichž jsme situaci řešily. Ano, došlo při tom rovněž k písemným výtkám.“

Konkrétní pochybení matikářky její nadřízená nemůže komentovat a to kvůli skutečnosti, že ve hře jsou nezletilí. „Vše je v šetření,“ upozorňuje Petrová. Z radnice vzkazují, že se nevyjádří, dokud jim ČŠI nedá závěry šetření. „Jde o velmi citlivou kauzu, je podezření i na šikanu žáků ze strany učitelky,“ vzkazuje mluvčí Martin Otipka.

Srážka tramvaje s autobusem v Ostravě.
VIDEO: Jak to vypadá, když autobus nedá přednost tramvaji

Obě strany mají zastánce. Ředitelce vyjadřuje v otevřeném dopise podporu více než padesát z celkem pětašedesáti zaměstnanců ZŠ Porubská 832. Na zastupitelstvu v září se naopak zastalo dvanáct rodičů matikářky. „Tato paní učitelka je každopádně kvalifikovaný pedagog, vyučující technických prací i matematiky,“ míní ředitelka.

Základní škola Porubksá 12 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Některým rodičům též vadí, že jsou jejich děti vtahovány do sporu ředitelky a matikářky.

Pedagogové zase poukazují na fakt, že toto handrkování se odehrává na ZŠ Porubská za posledních deset let potřetí; přičemž jeden z hlavních aktérů je vždy stejný. „Současná ředitelka to být nemůže, je ve své funkci šest let,“ zní ze sborovny.

Otevírání schránky z věže kostela v Holčovicích bylo slavnostní. Mince, noviny a písemné dokumenty bylo možné očekávat, ale jazyk Jana Nepomuckého všechny překvapil.
Šok: v Holčovicích našli jazyk Jana Nepomuckého

Horáčková už ostatně má za sebou soud se školou, jakožto svým zaměstnavatelem. „Namítala nesprávnost výpovědi z pracovního poměru a spor vyhrála. A to i u odvolacího soudu,“ poznamenává advokátka.

Moravskoslezský inspektorát ČSI už ostatně má ve věci jasno, jak potvrzuje zástupce jeho ředitelky Kazimierz Worek.

„Šetření máme ukončeno. Předáváme výsledky dotčeným orgánům tedy škole a jejímu zřizovateli , které musí konat dále,“ vysvětluje a dodává, že konkrétní opatření ale nemůže do nabytí zákonných lhůt prozradit.

Smrtící droga se nacházela i v tomto sáčku.
Policisté zajistili další smrtící drogu
Volební štáb ANO v Ostravě. Na fotografii Tomáš Macura
V Ostravě se nadále jedná o variantě stávající čtyřkoalice