Tato akce k Vánocům ve slezské metropoli neodmyslitelně patří. Navzdory větrnému, chladnému počasí a dešti se sněhem, dorazila ke břehům Sádráku, jak se jezeru mezi Opavany často přezdívá, spousta lidí.

Cedule je informovala o tom, že teplota se „vyšplhala“ na 1,5 stupně Celsia, voda měla 3,5. Náročné podmínky ovšem od koupání neodradily desítky otužilců, kterým byl na hladině k dispozici vodní bar, kde si mohli dopřát panáka na zahřátí.

Zhruba čtvrthodinová akce i letos naplnila očekávání, a to i přesto, že ve vodě chyběla její zakladatelka a hlavní organizátorka Hana Herberová.

STEREOSKOP. Přístroj, kterým bylo možné na přelomu 19. a 20. století promítat obrázky se jmenoval stereoskop. Skvělý dárek. Nahrazoval dnešní televizory nebo domácí kina.
Zvyk obdarovávat na Vánoce blízké je prastarý

„Letos jsme nepočítali, že to vůbec uděláme. Narodilo se nám totiž miminko a máme to teď velmi časově náročné. Zvažovali jsme, že akci zrušíme, ale je na ni velký ohlas. Všichni se ptali, zda opět proběhne. Vzhledem k pomoci dalších otužilců se nám Opavský rampouch povedlo zrealizovat také v tomto roce,“ komentovala.

Tradiční vánoční akce má pro ni hlubší smysl.

„Moje babička na sádrovně měla tragickou nehodu a pro mě to je taková vzpomínka. Každý rok si sem přijdu na ni vzpomenout. Popřeji si pěkné svátky s ostatními lidmi, dostanu se na vzduch a udělám něco pro zdraví,“ vysvětlila Hana Herberová, která se běžným smrtelníkům pokusila přiblížit, jaké pocity zažívá člověk, jenž si jde zaplavat do takto chladné vody:

Na Štědrý den před polednem se na Stříbrném jezeře v Opavě uskutečnil už devátý ročník otužilecké akce s názvem Opavský rampouch.Zdroj: Deník / Petr DušekNa Štědrý den před polednem se na Stříbrném jezeře v Opavě uskutečnil už devátý ročník otužilecké akce s názvem Opavský rampouch.Autor: Deník / Petr Dušek

„Pro otužilce to žádná změna není, jelikož se chodí pravidelně dvakrát do týdne otužovat. Pro běžné smrtelníky jde o velký šok. Teď byl problémem vítr, tělo se v něm rychleji ochlazovalo a voda byla v podstatě teplejší než vzduch. Pocitově to je těžké. Záleží, jak dlouho ve vodě jste. Pokud jde o chviličku, nijak zvlášť se to neprojeví. Při delším pobytu vám začnou mrznout ruce, nohy a chlad vaším tělem prostupuje velmi rychle.“

O tom, že má otužování blahodárný vliv na lidské zdraví, zakladatelka Opavského rampouchu vůbec nepochybuje. Během deseti let, co tuto zálibu provozuje, se o tom přesvědčila na vlastní kůži.

„Bývala jsem hodně často nemocná, trpěla jsem na angíny, a proto se dala na otužování. Musí se začínat opravdu pomalu. Tělo je postupem času odolnější a odolnější. Když jsem se otužovala pravidelně, nemoci se mi vyhýbaly,“ uzavřela krátké povídání.

Farář Petr Knapek v kostel ve Velkých Heralticích.
Farář potvrzuje fenomén: Na půlnoční zamíří i ti, kteří jinak do kostela nechodí