Svůj um v ní mohou poměřit všichni, kdo se na Valašsku výrobou vlastního domácího sýra zabývají. „Regionální výrobce, které známe, jsme stejně jako v minulých dvou ročnících oslovili. Uvítáme, když se ozvou i další. Jedinou podmínkou účasti je, aby k nám v den soutěže dodali půl kilogramu sýra," uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V obou dosavadních ročnících zvítězila statkářka Anna Vašutová z Velkých Karlovic. „Zajímavostí je, že zatímco v prvním ročníku vyhrála s přírodním kravským sýrem, pro druhý ročník se snažila přijít s odlišným typem sýra – uzeným a opět uspěla. Jsme zvědaví, jestli se i letos zúčastní s nějakou další novinkou," dodala Zuzana Vašutová.

Atmosféru soutěžní ochutnávky zpříjemní hostům cimbálová muzika Jánoš Petra Zetka. O nejlepším sýru rozhodne odborná porota, která vloni hodnotila 37 vzorků.

Návštěvníci akce budou moci jednotlivé sýry nejen ochutnávat spolu s porotou, ale také využít přítomnosti sommeliérů, kteří poradí, jak správně kombinovat chuť sýrů s víny.

Soutěž o nejlepší valašský sýr začíná v hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích v sobotu ve 12 hodin.