„V této souvislosti jsme dospěli k názoru, že můžeme vyřešit též úspory elektřiny pro další budovy v naší správě. Vhodné moderní řešení obecní energetiky jsme našli v podobě mikroelektrárny Wave na obnovitelné zdroje energie,“ říká starosta Mikolajic Martin Krupa.

Tvoří ji kogenerační kotel Wawe na štěpky a palety, který je pilotním projektem výzkumného týmu z ČVUT Praha. Současně představuje i první instalaci svého druhu ve světě.

V Mikolajicích funguje mikroelektrárna, první svého druhu na světě.Zdroj: Deník / Veronika BernardováV Mikolajicích funguje mikroelektrárna, první svého druhu na světě.Autor: Deník / Veronika Bernardová

Od záměru k realizaci vedl dotační titul pro evropské fondy, se kterým obec uspěla a představa tím dostala konkrétní podobu. Komplexní projekt za 4,4 milionu korun získal evropskou dotaci ve výši 3,6 milionu korun a zbytek dofinancovala obec ze svých peněz. Od loňského října působila dokončená mikroelektrárna ve zkušebním provozu až do letošního 20. února, kdy přešla na plný provoz.

„Dosavadní poznatky jsou velmi dobré a cílové úspory se nám už začínají projevovat. Celková životnost projektu je v rozmezí 15 až 20 let s návratností za čtyři až pět let. To znamená, že zhruba deset let bude naše mikroelektrárna výdělečná,“ konstatuje Martin Krupa.

Ilustrační fotografie.
Auto srazilo na přechodu mladou dívku, letěl pro ni vrtulník
Vojtěch Šrom - Ilustrační foto.
Vojta Šrom po Plzni: Beru to na sebe, zápas jsem nám zakopal
Aquapark Kravaře. Ilustrační foto.
Budoucnost aquaparku je stále nejistá, čeká se na posudek