Jedná se o kloš jelení, kterému lidé přezdívají létající klíště. Silně přemnožená malá muška po dosednutí na vyhlédnutého hostitele odhazuje křídla a dále se po těle pohybuje pomocí šesti nožek s ostrými drápky. Přestože největší zájem má o krev jelení nebo srnčí zvěře, nepohrdne psem a omylem sedá i na člověka. Štípe, když se dostane do úzkých například pod oblečení, nebo do vlasů. Lidskou krev nepije, jeho štípance ale svědí i několik týdnů.

„Jedná se o bodavé mouchy, které se živí krví zvířat. Hlavním hostitelem je vysoká zvěř, tedy jelení nebo srnčí. V menší míře napadá ptáky a psy. Jen velmi zřídka člověka, kde v podstatě krev nesaje. Pokud však už bodne, je to bolestivé. Kolem vpichu vzniká zarudnutí a vzniká svědivá vyrážka, která vydrží i několik týdnů,“ řekl Radim Mudra z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Vodáci.
Léto na vodě? A proč ne? Na řekách i přehradách

Odolná moucha

Vyhnout se kloši při návštěvě lesa je téměř nemožné. Setřást ho z povrchu těla nebo oblečení nelze. Každý kus se musí odstranit sejmutím. Plácnutí jako u komára je zbytečné, protože kloš je odolný a k zabití se musí vyvinout větší síla.

„Přestože lidé dali kloši přezdívku létající klíště, nemá s klíštětem nic společného. Nepřenáší ani klíšťovou encefalitidu nebo boreliózu. Může ale přenášet bakterii Bartonella schoenbuchensis,“ dodal Mudra.

U zdravých lidí by se poštípání klošem mělo projevit jen svědivými pupínky. Lidé se sníženou imunitou by se však měli mít na pozoru. Bartonella schoenbuchensis Projevuje se zánětem kůže, v komplikovaných případech může vyvolat řadů zdravotních problémů.

Vlakové nádraží v Havířově.
Vlakové nádraží se vrací na prvopočátek
Zdroj: Youtube