Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů - profesionální ze stanice Opava a dobrovolní ze sboru Jakartovice-Bohdanovice.

"Nejprve použili na nadzvednutí gumové nafukovací vaky, pak pomohla sekerka a odlamování kousků kořenů a ztvrdlé hlíny rukama," popsal záchranu mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Pohřbu Jana Zajíce ve Vítkově se zúčastnily stovky lidí.
Zajícův hrob je národní kulturní památkou

"Po pádu jednoho z nich odřezal od kmene o průměru asi 50 cm mohutný kořenový koláč, který zůstal stát na „hraně“. Muž pokračoval kácením dalšího smrku, který ale při pádu zavadil o stojící „koláč“. Ten neočekávaně spadl - přímo na břicho a pánev lesního dělníka, končetiny a hlava zůstaly mimo ohromnou hromadu hlíny, kamení a kořenů," uvedl dále Kůdela s tím, že na tísňovou linku zavolali jeho spolupracovníci, na které ještě dokázal zahvízdat.

Ihned se snažili těžký kořenový koláč zvednout pryžovým nafukovacím vakem (se speciálním klínem), který je ale nejúčinnější při zvedání havarovaných dopravních prostředků, zde se bořil do koláče. Zbytek tedy musely zařídit silné ruce hasičů i zdravotnických záchranářů – ručním odhrabováním zbytků hlíny hlavně kolem pánve zraněného muže, chvílemi odsekáváním kořenů sekerkou.

Ilustrační snímek.
Sdílená kola se po Opavě rozjedou příští rok na jaře

„Doslova se nám ho podařilo vyrvat,“ citoval velitele zásahu mluvčí hasičů s tím, že pak museli hasiči ještě proklestit 70 metrů dlouhý pruh hustým lesním porostem, kudy byl muž odnesen na nosítkách až k sanitce, čekající na zpevněné cestě, opět ve spolupráci hasičů a zdravotnických záchranářů. Ta muže odvezla až k vrtulníku LZS.