Starosta Tomáš Hradil prostřednictvím facebooku zapojil do pátrání veřejnost. Díky dobrovolníkům, které zaujal dojemný příběh z Volyně, se už po pár hodinách podařilo dohledat osudy rodiny Čepkových, která za holokaustu ukrývala předky Francine Gerstein. 

Ilustrační foto.
Obavy z koronaviru sílí, hygienici ale mírní paniku. Co máme dělat?

Volyně dnes patří Ukrajině. Před válkou zde ale kromě Ukrajinců běžně žili také Poláci, Židé a Češi. Volyňští Češi využili nabídku repatriace ze Sovětského svazu do Československa a mnoho z nich se díky tomu usadilo na Krnovsku. „Vážený pane starosto, jmenuji se Francine Gerstein a doufám, že byste mi mohli pomoci najít rodinu, která během holokaustu ve druhé světové válce mou rodinu schovala a zachránila,“ začíná dopis, který na Krnovsku odstartoval pátrání.

Francine Gerstein měla jen pár indicií. Věděla, že její prarodiče a další příbuzné na Volyni rok ukrývala česká rodina Čepkových. Šlo o zemědělce z vesnice Ozerany, kteří byli ochotní riskovat, přestože sami měli tři dcery a syna. „Moje rodina tam zůstala od března 1943 do února 1944. Čepkovi byli nakonec repatriováni do České republiky. Jedinou stopu, kterou mám, je fotografie s razítkem místního fotografa z Krnova,“ vysvětlila Francine Gerstein, proč její pátrání začíná zrovna v Krnově.

Srpen 1968 na severní Moravě a ve Slezsku: demonstrace, zaťaté pěsti a nadávky.
Vzpomínky redaktora Deníku: Odjezd Rusů aneb Přijeli, pobyli dvacet let, odjeli

Starostovi se díky práci mnoha dobrovolníků podařilo zjistit jména všech čtyř sourozenců, dětí Čepkových, kteří po odchodu z Volyně našli nový domov na Krnovsku. Byli to Evženie Vroblová, Emilie Morysová, Věra Janošcová a Rostislav Čepek, kterého pamětníci znali jako náčelníka stanice v Krnově.

„Přátelé, podařilo se nám společnými silami najít pravnuka Čepkových. Kontakty byly předány, rodina má navíc k celé události řadu podkladů, fotografie i dopisy. Pro úplnost dodávám, že v té malé vesničce Ozerany místní zachránili, i přes hrozbu trestu smrti v případě odhalení, celkem 11 židovských rodin,“ komentoval starosta Krnova úspěšné pátrání.

K TÉMATU

Vzpomínky pamětníků Volyňských Čechů z vesnice Ozerany najdou zájemci ZDE a také v TOMTO odkazu. 

Fotografie z roku 1950, která má na rubu razítko krnovského fotoateliéru. Díky této indicii se podařilo v Krnově vypátrat potomky volyňských Čechů Bohuslava a Olgy Čepkových, kteří za holokaustu prokázali lidskost a statečnost. Zdroj: Francine GersteinZdroj: Deník / VLP Externista