Cestuje po světě, lítá s dronem a fotí. Jeho pohledy z nebes berou dech. Dronaře, rodilého osmačtyřicetiletého Ostraváka Radima Kolibíka zatím znají velmi dobře „jen“ ve světě.

Jeho fotografie obdivují v National Geografic, anglickém časopisu Drone a čtyři jeho snímky byly zveřejněny v ojedinělé knize Dronescapes, kterou vydalo nakladatelství Thames a Hudson v Londýně. Pokud chcete posoudit a obdivovat jeho záběry z mnoha míst světa, máte jedinečnou možnost.

V sobotu 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut se nebude jen ochutnávat mladé víno, nebude se slavit 99 let od ukončení první světové války, ale ve Foru Nová Karolina otevírat jedinečná výstava nejen velkoplošných dronových fotografií Radima Kolibíka spojená s barvitými historkami z cest, povídání dronech a zkušenostmi s dronovým létáním.

„Ve světě sklízí Radim se svými fotografemi spoustu uznání, v Česku o něm nikdo neví. Věnuji se přípravě různých podobných akcí, tak jsme dali hlavy dohromady, až vznikl nápad prezentovat velkoplošné fotografie na velkém prostoru, tedy ve Foru Nová Karolina,“ říká Jan Rušaj, garant celé akce.

V pořadí už třinácté řadové CD Jaromíra Nohavici nese název Poruba.
Nohavicova Poruba je tu! Zájem o CD je obrovský

K vidění bude více než třicet obrazů, některé v netradičním rozměru třikrát čtyři metry.

„Lidé se na ně budou moci podívat shora dolů, z vyššího do nižšího patra, kde na zemi uvidí fotografii a pohled jako z dronu,“ popisuje Jan Rušaj.

Kromě klasických obrazů budou moci návštěvníci sledovat LED obrazovky, kde se budou promítat další dronové fotografie a videa. Návštěvníci se mohou těšit na nádherné záběry z USA, Islandu, Izraele, Jordánska, Ománu, Peru, Itálie, Španělska, Německa… Ale i České republiky.

Mezi vystavovanými bude i fotografie, která byla pořízena u OC Nová Karolina a dostala se do již zmíněné knihy Dronescapes. Doprovodný program je spojen s cestováním. „O svých dobrodružných cestách bude vyprávět nejen Radim Kolibík, návštěvníci Karoliny se mohou potkat s Jaroslavem Řešátkem z firmy DJI/Telink, který se věnuje dronům dlouhá léta a který představí ve světové premiéře dva nejnovější modely dronů. A co víc, máme od výrobce z továrny povoleno, že návštěvníci výstavy si budou moci vyzkoušet simulátor těchto nových dronů, posoudit na vlastní kůži, jak takový dron funguje, jak se ovládá… Dalším hostem bude muž, který jezdí na BMX a věnuje se létání dronů Martin Dražil,“ vyjmenovává Jan Rušaj.

Třídící depo pošty. Ilustrační foto.
Žena v Ostravě nestíhala nosit balíky, pak je ze zvědavosti doma otevírala

„Zajímavostí je, že pobočka výrobce dronů DJI v Číně zasponzorovala částečně tuto výstavu, velmi se jim tento ojedinělý a ve světě zatím nerealizovaný nápad líbil. Nikde dosud neproběhla výstavu dronových fotografií ve velkém formátu,“ říká fotograf Radim Kolibík.

Příprava celé akce trvala půl roku. „Byť je to jenom výstava, doslova se prokousáváme nejrůznějšími úskalími, která s přípravou souvisí. Například velkoplošné fotografie umístěné na podlaze musejí být ze speciálního materiálu, který neprotrhne ani dámský podpadek,“ popisuje technickou stránku Jan Rušaj.

Pro návštěvníky výstavy, která potrvá do 12. prosince, je připravena soutěž. „Lidé se budou moci vyfotit s vystavenými fotografiemi, své fotky umístí na facebook a odborná komise vybere ty nejoblibenější, které získají ceny v hodnotě více než deseti tisíc korun – například smart phone, poukaz na lahodné občerstvení, obraz přímo od Radima Kolibíka a další velice hodnotné ceny.

Sobotní celodenní program v podobě přednášek a praktických ukázek létání a focení s dronem, který moderuje Marek Hýža, bude pokračovat každou hodinu – tedy ve 12.12, 13.13 až do 19:19 hodin… A možná přijde i Peruánka…

Lysá hora v Beskydech.
S ostravským fotografem a pilotem dronů Radimem Kolibíkem o snímcích z nebes

Jak to všechno začalo?„K fotografování mě přivedl děda, který sám fotil. S ním jsem zažíval zatemňování, vyvolávání fotek, vůni vývojky… Chodil jsem taky na střední škole do fotokroužku. A nikdy mě to nepřestalo bavit. Pak jsem viděl na internetu fotku z dronu. To bylo asi před šesti lety. Zaujala mě. Koupil jsem si svůj první Phantom,“ vzpomíná na pionýrské začátky s dronem fotograf.
A první vzlet? „Jel jsem přes Rudnou, a v místě, kde se přejíždí přes Ostravici, je Benzina. Tam jsem zastavil a sešel dolů k řece. Nade mnou starý železný most. Můj dron poprvé vzlétnul. Dvě stě metrů od Rudné, deset metrů nad vodou. Tehdy mi došlo, že jsem vlastně nebyl nikdy ani modelář, ovládání dronu nebylo jednoduché. Stačil větší vítr… Ale první fotka právě toho mostu byla na světě…

Letecký nadšenec Stanislav Vystavěl u pamětní desky na škole pojmenované po jeho kamarádovi brigádním generálu Zdeňku Škarvadovi.
Leteckého nadšence a válečného hrdinu pojil odpor ke komunismu