Nečekaný objev učinili zaměstnanci kravařského zámku během běžných úklidových prací v jednom ze sklepů. Za skříní u zdi se schovával kus zarámované vybledlé mozaiky. Po podrobnějším ohledání pracovníci s úžasem zjistili, že našli ztracený originál mozaiky z 19. století.

Jedná se o alianční erb hraběnky Eufémie Rudzinské a Ondřeje Renarda. Na výšku má 122 centimetrů, na šířku 221 centimetrů a tloušťku 5,5 centimetru.

„Mozaika je částečně zasunutá za jednou ze skříní, takže je potřeba ji vytáhnout s odbornou pomocí. Její hodnotu si ani netroufám odhadnout,“ uvedla Kateřina Štědroňová z oddělení kultury Kravaře.

Manželé Renardovi vlastnili zámek v polovině 19. století a snažili se jej zvelebovat. Obohacovali zámecké sbírky i zámeckou knihovnu, kde je dnešní Rytířský sál. Postavili také úřednický dům v blízkosti zámku. Vypadal tak honosně, že jej místní označovali za „zámeček“. Na jeho místě dnes stojí domov pro seniory.

Videosouhrn 11.–12. srpna 2018
Sovětské metro opět v akci a tragický pád dvouplošníku: zhlédněte videa víkendu

KOPIE JE V PODLAZE PRVNÍHO PATRA

Hraběnka Eufémie nechala položit v podlahách chodeb prvního patra zámku mozaiky s geometrickými vzory. Doprostřed horní podesty pak vložila alianční erb svůj a svého manžela.

Při rozsáhlém požáru v lednu 1937 byla ale mozaika, stejně jako celý zámek, silně poškozena. V roce 1968 se celková rekonstrukce zámku blížila k závěru. Mozaikář a restaurátor František Tesař z Čáslavi se rozhodl vytvořit kopii této mozaiky erbů.

Jeho dílo je nyní k vidění v podlaze prvního patra. Poškozený originál byl sejmut a posloužil jako předloha pro kopii. Následně měl být použit jako exponát do stálé zámecké výstavy. To se ovšem nestalo a pod originálem jako by se na několik desetiletí slehla zem.

„Shodou šťastných náhod se nám jej letos přesně po padesáti letech podařilo nalézt. Do budoucna je v plánu originál zakonzervovat a konečně vystavit v interiéru zámku. To bylo původním záměrem předtím, než se rozhodlo o umístění expozice Ostravské operace,“ řekla Kateřina Štědroňová.

Eliška Pavlíková

Ilustrační foto
Muže v Opavě srazil vlak. Ten zraněním podlehl
SFC Opava-Slovan Liberec
Opava má první bod, trefil ho Kuzmanovič z penalty