Žádné pódium, složité zvučení nebo přesně naplánovaný program jednotlivých vystoupení. To jsou znaky charakteristické pro štramberský festival pouličního umění s názvem Buskerfest. „Snažíme se, aby celá akce byla co nejméně zorganizovaná a tedy co nejblíže tomu, jak se na ulici opravdu hrává,“ řekl za pořadatele Tomáš Hubáček.

Festival Beats For Love v Dolní Oblasti Vitkovice.
Tři festivaly v Ostravě! Beats, Sodom i Buty. Co musíte mít, aby vás tam pustili

Dopředu nejsou známá jména všech umělců ani přesná místa a časy jejich vystoupení. Kdy, kde a jak dlouho budou hrát, závisí pouze na nich. Vystupovat budou dobrovolně a bez nároku na honorář. Jejich odměnou bude pouze to, co jim kolemjdoucí lidé hodí do připravených klobouků.

„Různě po světě je pouliční hraní velmi rozšířené. Rozhodně to není nějaká forma žebrání, ale svébytný hudební žánr. Na ulici často vystupují i špičkoví umělci, kteří normálně vyprodávají divadelní sály,“ uvedl Hubáček.

Zoo Ostrava zve do své největší průchozí voliéry. Navštivte obyvatele La Pampy.
Zoo Ostrava zve do své největší průchozí voliéry. Navštivte obyvatele La Pampy

Buskerfest podle něj ale rozhodně není jen o muzice. „Budou tam i akrobaté, kejklíři, divadlo, pouliční karikaturista nebo kolotoče poháněné šlapáním na kole,“ dodal pořadatel. Návštěvníci si budou moct při procházce Štramberkem vyzvednou i speciální letáčky. V nich najdou bližší informace o festivalu, mapu a krátké medailonky některých vystupujících.

Událost pořádá Štramberské pyré ve spolupráci s městem Štramberk. Podpořily ji také některé tamní podniky, které pro již zaregistrované vystupující darovaly poukázky na oběd. Umělci, kteří by se chtěli také zúčastnit, stále mají možnost. Stačí, když přijdou a zaregistrují se v kulturním domě, nebo dopředu napíšou na email strambersky.buskerfest@email.cz.