Výhodnou jízdenku na letní turistické období nabízejí kraje spolu s dopravci letos už potřetí. V minulých dvou letech o ni byl mezi turisty slušný zájem, proto se rozhodly v projektu pokračovat.

Do konce září

Cílem je podpořit rozvoj turistického ruchu a zároveň používání veřejné hromadné dopravy nabídkou atraktivní ceny jízdného. Až do konce září si tak turisté mohou koupit jednodenní oblastní jízdenku Jeseníku ve dvou variantách. Pro jednu osobu stojí stokorunu, pro skupinu až pěti osob vyjde na dvě stě padesát korun. Jízdenky se kupují přímo u řidičů autobusů nebo ve vlacích Železnice Desná.

Cenově by tak měla oblastní jízdenka konkurovat autu i při jeho plném obsazení. „Právě jízdenka, se kterou může využívat hromadnou dopravu v Jeseníkách až pět lidí, je alternativou k cestování automobilem," sdělil Jaroslav Tomík, ředitel organizace KIDSOK, která je koordinátorem integrovaného dopravního systému v Olomouckém kraji.

Rodinná jízdenka

Na Šumpersku jízdenka platí v údolí řek Desné a Merty, na Jesenicku v celém okrese. Cestovat na ni lze i v celé horské oblasti Bruntálska a velké části tohoto okresu s výjimkou Osoblažska. Hranice jsou v Třemešné, Městě Albrechticích, Krnově, Dvorcích a Jiříkově.

Oblastní jízdenka platí také ve vlacích Železnice Desná a na trati Milotice nad Opavou Vrbno pod Pradědem, kde provoz zajišťuje soukromý dopravce GW Train Regio. Celkem jde o třiadvacet zón v Olomouckém kraji a pětadvacet zón v Moravskoslezském kraji.

„Tuto jízdenku jsme s rodinou využili několikrát loni i předloni. Líbí se mi, že můžeme začít túru v jednom místě a dojít do druhého, odkud pokračujeme autobusem, a nemusíme se vracet zpět pro auto," řekl turista Michal Vrabec.

Vzhledem k uzavírce Červenohorského sedla kvůli rekonstrukci silnice jezdí nyní některé autobusové linky objížďkou.

Linka spojující Jeseník a Šumperk uzavřený úsek objíždí přes Ostružnou, Jindřichov a Velké Losiny a oblastní jízdenka v ní platí v celé trase. Linka z Jeseníku přes Šumperk a Olomouc do Brna jezdí přes Hanušovice. Zvýhodněnou jízdenku v ní mohou turisté využít v úseku z Jeseníku do Nového Malína.