Ve Vítkovické nemocnici v Ostravě nosí zdravotníci jednotný stejnokroj po celý rok. Jak informovala mluvčí nemocnice Radka Miloševská, byl však u dodavatele vybrán materiál s vyšším podílem bavlny, který je příjemnější na nošení a zároveň odpovídá náročným hygienickým a technologickým požadavkům na praní.

„Na specializovaných pracovištích, jako jsou operační sály, oddělení ARO, jednotky intenzivní péče či centrální sterilizace musí zaměstnanci nosit oděv a ochranné pomůcky podle hygienických a legislativních norem. Tato pracoviště jsou však plně klimatizována,“ dodala mluvčí vítkovické nemocnice.

Řidiči i řidičky ostravského Dopravního podniku (DPO) mají ve výbavě i letní stejnokroj, tedy kraťasy a tričko. Letní verzi uniforem mají i asistenti přepravy „Je zcela na uvážení pracovníků, kteří letní stejnokroj nafasovali, kdy jej chtějí v práci využít,“ upřesnila mluvčí DPO Karolína Rycková.

Pondělní nehoda v Ostravě.
Při dopolední nehodě v Mariánskohorské ulici byli zraněni čtyři lidé

Strážníci ostravské Městské policie (MPO) se ve službě mohou oblékat pouze podle Ústrojního řádu.

„Mohou tak nosit pouze oblečení v něm uvedené. Pro strážníky to znamená nošení dlouhých kalhot. Výjimkou jsou hlídky na jízdních kolech, které mají možnost využít krátkých kalhot. Ženy mohou mít sukni. U dvoučlenných hlídek navíc platí pravidlo, že v hlídce musejí být strážníci oblečeni stejně (například oba mít košili nebo oba polokošili). Při vyšších teplotách navíc může vedoucí umožnit strážníkům, aby nemuseli nosit pokrývku hlavy a aby mohli nosit své sluneční brýle,“ upřesnil Michael Beneš z úseku prevence a propagace MPO.

V huti Liberty Ostrava není pro takzvané bílé límečky předepsán žádný konkrétní dress code.

„Jde o nepsané pravidlo pro specifické skupiny zaměstnanců, jako jsou vedoucí, obchodníci a podobné posty. Všichni zaměstnanci, kteří pracují nebo se pohybují v provozech huti, ale musí mít na sobě předepsaný oděv a ochranné pomůcky. Jsou to hlavně montérky a blůza s případnou nehořlavou nebo antistatickou úpravou, pracovní obuv, helma, rukavice a ochranné brýle. V provozech, kde hrozí rozstřik tekutého kovu, nosí pracovníci speciální pokovený oděv a štít. Pracoviště huti jsou totiž svou podstatou riziková. V žádném výrobním provozu proto nenajdete pracovníka v kraťasech a sandálech,“ odpověděla mluvčí huti Barbora Černá s tím, že pracovníkům provozů, kde to podmínky dovolují, pořídila firma na letní měsíce montérkové komplety se sníženou gramáží látky, které mají výborný ohlas.

Festival Beats For Love 2019 v Dolní Oblasti Vitkovice.
OBRAZEM: Největší taneční festival Beats for Love v Ostravě