První baterie budou určeny pro skladování energie pro domy, solární pole, průmyslové provozy i kritickou infrastrukturu. V dalších letech by firma ráda pronikla na trh s elektromobily.

Hrubá stavba firmy Magna Energy Storage už stojí, a do léta se bude navážet technologické zařízení. Sériová výroba má podle jednatele firmy Radomíra Pruse začít na podzim.

Ředitelství OKD. Důl Darkov v Karviné.
Nespokojení horníci „pláčou“ na facebooku

„První baterie mohly být na trhu už na konci roku, ovšem čistě teoreticky. Už teď víme, že první rok vyprodají naše zásoby sami investoři, což jsou firmy, které do nás investovaly částečně i proto, že baterie potřebují pro své účely,“ řekl Deníku E15 Radomír Prus.

Následně se firma chce zaměřit na trh velkých úložišť, kde očekává zájem například nemocnic, továren a všech firem, které prý bateriemi z Horní Suché budou moci nahradit generátory na stabilizaci sítě.

K přednostem nových baterií patří podle jejich konstruktéra Jana Procházky nehořlavost, relativně nízká cena, dlouhá životnost a recyklovatelnost.

Firma požádala o certifikaci nezávislou německou zkušebnu TÜV, a to proto, aby certifikace podpořila prodej. První výsledky by měly být známy do konce března. 

V průmyslové zóně v Horní Suché v pondělí poklepali zástupci investora základní kámen ke stavbě továrny na výrobu vysokokapacitních lithiových baterií. Staví ji společnost HE3DA.
Poklepáno. V Horní Suché vyroste továrna na výrobu lithiových baterií
Unikátní česká baterie HE3DA
Miliardová investice. U Havířova vznikne továrna na výrobu baterií
Výrobce bateriových technologií HE3DA.
V Horní Suché se budou vyrábět baterie budoucnosti
Ilustrační foto
Čínský podnikatel investuje 100 milionů eur do českých baterií