Pobývala v salonu Tattoo Zone tak dlouho, že Ivo Výboch už pomalu začal uvažovat o jejím zapsání do jindy plného diáře. A když přišla čínská nákaza a dočasný zákaz činnosti, nastal čas i na kozu.

„Napadlo mne to, když jsem u amerických tatérů zahlédl potetovaný kožený gauč,“ sdělil ke své inspiraci jednapadesátiletý krnovský mistr „zdobení kůže“. Tetování se začal věnovat už před osmadvaceti lety, něco pochytil u českého guru Vladimíra Franze a když si otevíral vlastní salon, hleděli na něho na živnostenském úřadě, jako by prý přiletěl z kosmu.

Prohlídka dolu Lazy.
Důl Lazy na Karvinsku definitivně skončil. Přišel o svůj název

Pod jehlou Ivovi za tu dobu prošly minimálně tisícovky lidí; i fotbalisté Dan Holzer, Lukáš Droppa, Michal Kadlec či hokejisté Radek Bonk a Patrik Bartošák. Nebo třeba hollywoodský režisér Albert Hughes (natáčející svého času v tuzemsku film From Hell – Z pekla). „Moc se mi líbí japonský, orientální styl tetování,“ nechal se slyšet držitel řady ocenění z přehlídek a soutěží.

Klasickou tělocvičnou kozu vyřazenou po službě z jedné základní školy proto ozdobil v duchu japonské mafie – yakuzy. „Teď se z ní stala Yakoza,“ smál se Ivo. Na nezvyklém díle pracoval od března do května, kdy kvůli opatřením proti COVID-19 nemohl tetovat lidi. Strávil na ní šedesát hodin, mimochodem, vyjádřeno penězi, vyšel by tento motiv na záda na desetitisíce!

Ilustrační foto.
Vyšlápl si řidič autobusu na studentku, nebo dívka přehání? Rozhoduje soud

„Jako bych tetoval do plechu. Kozu dělali z poctivé tvrdé hověziny, a jelikož je to mrtvá kůže, chovala se jinak, nežli lidská živá. Barva do ní nezarůstala, nic se neregenovalo.“ konstatoval tatér. Nejtěžší prý bylo vychytat systém zachycování a otírání stékajícího barviva, tak, aby nepoškozovalo už hotové části. Jen černého spotřeboval na půl litru a jehlu měnil asi co hodinu.

Yakoze potetoval celý vrch a zůstaly mu ještě části kůží pokrytých dřevěných noh. „Nebýt korony, asi bych se do toho nedonutil. Tak jsem vyplnil volný čas,“ poznamenal s tím, že čínská nákaza jeho podnikání moc nepoznamenala. Ivo totiž využil nouzového stavu k „prázdninám“, které si stejně dopřával každým rokem. A zvelebil i pracoviště ve vilce u nádraží v Krnově.

Prohlídka DK Poklad v Porubě, 3. června 2020 v Ostravě.
Poklad v porubském kulturáku: Pamětníci asi poznají jen obklady stropu!

Dílo se rozhodl v salónu Tattoo Zone ponechat… a nevyloučil, že další tělocvičné náčiní může následovat. „Mám švédskou bednu i velkou těžkou žíněnku – tu jsem vykuchal a nechal si pouze kůži,“ poznamenal tatér. Právě z žíněnky, jak prozradil, plánuje vytvářet tetované obrazy v rámech. A pak je třeba vystavit spolu se svými tradičně malovanými akrylovými plátny.