Vypadá to, že loňská a předloňská sezona, během níž si museli vodáci častokrát chtě nechtě své radovánky odpustit, je zažehnána. Kvůli suchu a opravám přehradní nádrže Kružberk totiž tehdy bylo rušeno hned několik sjezdů. Nyní je situace na řece Moravici zcela opačná. Kružberk je opraven a vody je dost. A tak zatímco jinde v zemi mohou milovníci vodáckého sportu jen hořce zaplakat, na Moravici bude dnes a zítra panoval čilý ruch. „Ano, víkendový sjezd se uskuteční. Není sebemenší důvod jej rušit. Přehrady Kružberk a Slezská Harta jsou takřka naplněny, problémy se suchem, které trápí vodáky jinde, tady teď naštěstí nemáme,“ poznamenal Adam Šindler ze spolku Campanula vodáci. Právě tento spolek totiž sjezdy na řece pravidelně pořádá. Sjezd potvrdilo také samotné Povodí Odry, které své rozhodnutí rovněž staví především na dostatku vody v obou přehradách. „Z Kružberka bude dnes od 8 do 12 a zítra od 7 do 11 hodin vypouštěn průtok 17,5 metrů krychlových za sekundu,“ uvádí povodí ve své tiskové zprávě.

Při symbolickém dubnovém odemykání řeky se museli vodáci obejít bez tradičního zastavení v kempu v Podhradí, protože tam probíhaly stavební úpravy. Nyní už bude opět otevřen. Uzavřena však i nadále zůstává v Kružberku komunikace vedoucí směrem ke skále, odkud řada vodáků svůj sjezd začínala. Musejí se tak nalodit na jiných místech, například u Davidova mlýna nebo u penzionu Velké sedlo, učinit tak samozřejmě ale mohou i jinde na trase.

Květnový sjezd stejně jako ten dubnový a zářijový začíná vždy v Kružberku a končí v Brance u Opavy. Měří 36 kilometrů a na vodáky čeká celkem šest jezů, z toho dva nesjízdné – v Podhradí a v Brance. V letošním roce se pak lodě mají na Moravici vydat ještě čtyřikrát: letní kanoistické sjezdy (9. - 10. června a 18. - 19. srpna), letní kanoistický maškarní sjezd (28. - 29. července) a zářijová Moravice aneb zamykání řeky (22. - 23. září).

Technoparty se na Hadince konají pravidelně každým rokem.
Na Hadince odstartovala technoparty