„Každé ráno se probouzíme v obavách, co bude. V noci probíhá tzv. obrácená fotosyntéza, kdy rostliny kyslík neprodukují, ale naopak samy spotřebovávají, a nad ránem je tak jeho úbytek ve vodě nejmarkantnější,“ říká jednatel jednoho z největších chovatelů ryb v regionu, společnosti Chov ryb Jistebník, Antonín Madzia. „Co můžeme dělat? Snažíme se v maximální možné míře využívat provzdušňovací techniku. Ta situace je ale opravdu kritická a vody každý den ubývá,“ dodává.

Úhyn ryb kvůli suchu a nedostatku kyslíku už zaznamenali rybáři na Karvinsku. Naštěstí nešlo o úhyn masivní. „Došlo k tomu na řece Petrůvce, kde nejsme schopni provést žádná opatření a průtok je závislý na srážkách. V některých místech klesl kyslík na nulové hodnoty a dosud zde uhynuly odhadem desítky, možná stovky, ryb,“ uvedl předseda karvinské místní organizace Českého rybářského svazu Roman Martinek.

Také karvinští rybáři na svých chovných rybnících dělají, co mohou. A smutné je, že situaci jim ještě ztěžují obavy ze zlodějů. Krom toho, že omezili krmení ryb na minimum, to aby jejich potřeba kyslíku byla co nejmenší, používají rovněž provzdušňovací techniku. „Areatory zapínáme vždy okolo půl páté ráno a necháváme jet v maximální možné míře. Na noc je ale musíme schovávat, máme obavy ze zlodějů,“ podotýká Roman Martinek.

Situace je na každém druhu vodní plochy jiná. Nejkritičtější je v rybnících, které často mají jen velmi omezené, nebo žádné, přítoky, nebo třeba v korytech menších říček, které snadno vysychají.

Jedna z největších nádrží a oblíbených rybářských lokalit v regionu, Těrlická přehrada, zatím masivní úhyny ryb nehlásí. Jak říká předseda místní havířovské organizace Českého rybářského svazu – pod kterou Těrlická přehrada spadá - Bohuslav Wawrtyczek, situaci pomohly i víkendové srážky. „Před několika dny jsme dělali celkovou sondáž a žádný masivní úhyn ryb kvůli nedostatku kyslíku jsme zde nezaznamenali,“ podotkl Bohuslav Wawrtyczek s tím, že samozřejmě na chovných rybnících i havířovští rybáři v maximální možné míře využívají provzdušňovací techniku a jiná opatření.

Rybáři se každopádně shodují, že už jen náklady na energii pro provzdušňovací techniku a další spojené s bojem proti suchu, zhorší jejich letošní hospodářské výsledky. Nakolik se situace celkově projeví třeba na cenách ryb na trhu je zatím předčasné polemizovat. Jinde v republice už ale někteří chovatelé hlásí masivní úhyny a ztráty jdou do nelítostných částek. „Náklady na mzdy a podobně máte stále stejné. Když dojde k takové katastrofě, odepisujete třeba i miliony za uhynulé ryby a další částky vás stojí kafilérie, kde musíte uhynulé ryby nechat zlikvidovat,“ popsal situaci jeden z rybářů.

Méně lidí bylo na Těrlické přehradě také v neděli odpoledne.
Změna: Hygienikům se podařilo odhalit agresivní cerkárie v Těrlické přehradě