Město tak získalo od zástupců Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska jeden milion korun na další obnovy historických staveb a repliku křišťálového uměleckého díla zobrazujícího historická sídla.

Sdružení oceňuje města, která nejlépe uplatnila dotace z programu na regeneraci historických sídel. V každém z krajů bylo vybráno jedno město, o kterém hlasovali zástupci sdružení v celostátním kole.

V Polouvsí uspořádal místní PK Polouvsí první turnaj v pétanque o body do celorepublikového žebříčku.
Jeseník nad Odrou: Atmosféru Francie podtrhl i polibek na zadnici. Podívejte se

Město Štramberk se soutěže účastní už od jejích prvních ročníků. Úplně první historické město roku sdružení vyhlásilo v roce 1994. Každé město se nejdříve musí zapojit do programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, který zaštiťuje Ministerstvo kultury.

Zastupitelé nejprve vyberou projekty, které by chtěli z tohoto projektu financovat, některé z nich poté schválí na Ministerstvu kultury a města tak mohou čerpat dotace.

Starostka Štramberka Andrea Hlávková ocenila práci tajemníka Oldřicha Škrabala, který se tímto programem intenzivně zabývá. Město také už několik let po sobě získalo jednu z nejvyšších dotačních částek dva miliony korun.

Herec a majitel Divadla Mír Albert Čuba
Krotitel ostravských Tří tygrů Albert Čuba: Příležitost jsem si vytvořil

„Úplně jasno o využití výhry nemáme, část zřejmě půjde na právě probíhající rekonstrukci Trúby a dál budeme jednat s komisí regenerace a dalšími orgány o tom, který z projektů k tomu vybereme,“ dodala starostka Andrea Hlávková. Město se snaží pečovat o památky, tak aby co nejvíce zachovalo autentičnost a historický vzhled budov.

Lucie Syrovatková