I když se zaměřili na stánkový prodej jahod, v rámci mimořádné akce inspektoři kontrolovali nabídku a prodej i dalších druhů ovoce a zeleniny.

Boris Stabryn, ředitel inspektorátu ČOI pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj, uvedl, že ve 21 případech inspektoři zjistili porušení zákona o ochraně spotřebitele.

„Prodávající například nevydali ve 12 případech na žádost spotřebitele doklad o zakoupení ovoce se všemi stanovenými údaji, 11 podnikatelů vážilo výrobky na úředně neověřených vahách, 9 obchodníků neinformovalo spotřebitele o cenách ovoce a zeleniny v souladu s cenovými předpisy. Ve 4 případech nedodrželi prodávající zásady poctivého prodeje, ve 3 případech nesprávně účtovali a v 1 případě nedodrželi správnou deklarovanou hmotnost. Jeden prodávající, i přes zákaz ČOI, dále používal úředně neověřené měřidlo,“ upřesnil prohřešky prodejců Boris Stabryn.

Za zjištěné nedostatky uložili inspektoři ČOI 5 pokut formou příkazu na místě v celkové výši 6 tisíc korun a v 16 případech budou zjištěné nedostatky předmětem správního a přestupkového řízení. Na 11 kusů vah byl vydán zákaz dalšího používání až do zjednání nápravy.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Výrobci kotlů: Nová vlna dotací nám paradoxně brzdí prodej